Hoppa till huvudinnehåll

Nya vårdtjänster sparas in i Närpes

En ljus korridor i ett åldringshem.
Åldringshem. Arkivbild. En ljus korridor i ett åldringshem. Bild: YLE/Veronica Monten korridor

Det blir inga nya tjänster inom dygnet runt vården i Närpes. Tillsäggsanslaget på 200 000 euro fick strykas när Närpes måste göra om sin budget för 2015.

Därmed blir det heller inte lättare att uppfylla regionförvaltningsverkets krav på äldreomsorgen i Närpes. Närpes får anpassa sig till den tunnare pengbörsen bland annat genom att omorganisera servicen och göra en tydligare profilering för boendeenheterna för äldre.

Tvingas till anpassning

Klienterna bör vara på enheter som är anpassade för deras behov. Hittills har de i viss mån varit blandade, så att dygnet- runt patienter har varit på samma enheter som personer med lättare vårdbehov.

Det kommer man inom äldreomsorgen i Närpes nu att justera, bland annat genom att anpassa halva Efraim-enheten för personer med vårdbehov dygnet runt.

"En utmaning"

- Det är ingen lätt sak. Vi måste se på hela vård- och omsorgssektorn. Vi kan lösa mycket genom att satsa på tidigt ingripande. Om vi kan sätta in rehabilitering i god tid är det möjligt att skjuta fram behovet av dygnet runt-vård, säger äldreomsorgschef Pirjo Wadén i Närpes.

I Närpes finns inga pensionärshem, som många andra kommuner har. Därför är det viktigt att satsa på hemvård och hemrehabilitering för att de äldre kan bo hemma så länge som möjligt.

Stadsstyrelsen i Närpes godkände på tisdgen det nya budgetförslaget för 2015.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten