Hoppa till huvudinnehåll

Tre döda vid israelisk-libanesisk gräns

Vid Israel gräns mot Libanon.
Vid Israel gräns mot Libanon på onsdagen. Vid Israel gräns mot Libanon. Bild: EPA / ATEF SAFADI stridsvagnar

Två israeliska soldater och en spansk fredsbevarare från FN-styrkan Unifil dödades i eldgivning vid den israelisk-libanesiska gränsen i dag. Spänningen i gränsområdet har ökat oroväckande under den sista tiden.

De israeliska soldaterna dödades i norra Israel när deras militärkonvoj träffades av eldgivning från Libanon. Sju soldater skadades.

Den libanesiska Hizbollahrörelsen säger sig stå bakom attacken som uppges ha varit en hämnd för en israelisk helikopterattack mot Golanhöjderna i Syrien för en dryg vecka sedan. I den attacken dödades sex Hizbollahsoldater och en iransk general.

Hämndspiral

Israel svarade på dagens attack med kraftig artilleribeskjutning mot södra Libanon. I den omkom en spansk FN-fredsbevarare som befann sig i gränsområdet.

- Den israeliska militären är redo att svara kraftfullt varhelst den attackeras, sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i dag.

- Jag tycker att de som nu utmanar oss från den norra gränsen ska se på vad som hände i söder på Gazaremsan

Israel har skickat ett brev till FN där landet säger att det inte godkänner några som helst anfall mot sitt territorium, och kräver att FN:s säkerhetsråd fördömer Hizbollah.

Chefen för FN:s fredsbevararstyrkor i Libanon vädjar till alla parter om återhållsamhet för att undvika en ytterligare upptrappning av spänningen vid den israelisk-libanesiska gränsen.

Motstridigt om kidnappning

I libanesiska medier har det också förekommit uppgifter om att en israelisk soldat skulle ha blivit kidnappad i samband med attacken. Uppgifterna om kidnappningen tillbakavisas av det israeliska försvaret.

Läs också