Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Samlingspartiets nedgång överraskar inte

Specialforskare Erkka Railo.
Specialforskare Erkka Railo. Specialforskare Erkka Railo. Bild: Sami Tammi / Yle riksdagsforskning

Erkka Railo, som är specialforskare vid Åbo universitets centrum för riksdagsforskning, säger att det inte är någon stor överraskning att Samlingspartiet gått ner i partistödsmätningarna.

Enligt Yle-mätningen som publicerades på torsdagen, skulle 16,3 procent av dem som uppgav sin partiståndpunkt rösta på Samlingspartiet.

Resultatet uppges vara partiets sämsta under hela 2000-talet. Enligt Railo är det ett led i samma trend som man sett i Samlingspartiet sedan hösten. Enligt honom innebär resultatet helt klart en kris för Samlingspartiet.

Railo anser att partiets ordförande, statsminister Alexander Stubb, är en person som delar åsikterna. Samtidigt har partiet tagit i bruk en allt hetsigare retorik i politiken.

Enligt Railo har Samlingspartiet starkt gått emot rådande konsensus. Det här kan ha skrämt bort en del väljare, som anser att en sådan politik inte är förenlig med deras värderingar, säger Railo.

De här rörliga väljarna har enligt enkäten bestämt sig för att stanna hemma under valet eller vänt sig till Sannfinländarna eller SDP.

Att SDP ligger tvåa i Yles mätning förstärker enligt Erkka Railo uppskattningarna om att partiordförande Antti Rinne lyckats svetsa samman partiet bättre än förväntat.

Railo anser ändå att siffrorna för SDP:s partistöd fortfarande är dåliga, i fall de håller streck i valet. Isåfall skulle resultatet vara det sämsta i SDP:s historia.

- Det finns ännu mycket att förbättra, säger Railo.

Yle uutiset