Hoppa till huvudinnehåll

Hårdare konkurrens för Borgågymmen – eller?

Fitness 24 seven
Gymmet Fitness 24/7 ska ha öppet dygnet runt. Invigningen är på veckoslutet. Fitness 24 seven Bild: Yle/Madeleine Boström fitness 24/7 borgå

Redan nu kämpar en handfull gym om Borgås motionärer. På veckoslutet tätnar konkurrensen ytterligare, då gymmet Fitness24Seven slår upp dörrarna på Mannerheimgatan.

Anu Jaakkola vid gymmet LadyLine på Fredsgatan säger att det slår upp gnistor på fältet då det kommer nya konkurrenter – men det är inte en dålig sak.

– Om jag tänker på kundkretsen så har de mer valmöjligheter jämfört med hur läget såg ut då LadyLine kom till Borgå för åtta år sedan och utbudet var enformigt, säger Jaakkola.

Gäller att vara modig

Utöver gymmen erbjuder också Borgå stad motionsmöjligheter, bland annat vid Kokonbacken eller i simhallen. Det gör det lätt för stadsborna att hitta sin egen grej.

– Jag tänker också att de gym som nu finns här är ganska olika och erbjuder olika motionsformer. Kunderna måste helt enkelt modigt pröva sig fram och hitta sitt eget gym eller sitt eget sätt att motionera.

– Det finns ganska många gym här i Borgå, och jag tror det visar att de är populära. Jag har märkt att speciellt kvinnor är aktiva motionärer som också har börjat gå på gym.

”Vi har ingen stress”

I Östermalm finns motionscentret Kraftverk. Tränare Joni Rönneberg är inte heller orolig för den ökande konkurrensen. Visserligen finns det flera gym och andra motionssalar på ett litet område, men han säger att de flesta är ”kalla salar”.

– Vi tar nästan ingen stress över det. I många av de andra gymmen sitter man i ett hörn och pysslar med sitt, medan vi här hela tiden har ledare på plats som kollar att tekniken blir rätt och att kunderna har det bra, säger Rönneberg.

Borgåborna är sportiga av sig, menar Rönneberg, och efterlyser fler motionsformer av olika sorter. Utbudet just nu är ganska dåligt.

– Vi är egentligen de enda som har mjukt golv, trampolin, något för barnen och vuxna på samma gång. Borgå stad kunde faktiskt satsa lite på fler motionsmöjligheter för barn.

Personligt, roligt, tillsammans

Räcker motionärerna då till för alla gym och andra liknande företag?

– Det tror jag nog, eftersom det ändå finns så mycket människor. Och våra kunder vill inte gå till en kall sal där ingen berättar för dem vad de ska göra. De vill ha personlig service och göra roliga saker tillsammans, medan vissa kan tycka att det är tråkigt att gå till andra typer av gym.

Anu Jaakkola vid LadyLine säger att hon inte vet om kunderna räcker till för alla. Ett som är säkert är ändå att man inte kan vänta sig att dela på kunderna med de andra gymmen.

I stället måste man satsa på att få med dem som inte ännu går på gym. Då räcker kunderna till – också här i Borgå.

– Dessutom ligger Finland efter jämfört med resten av Norden och Europa, och gymmens användningsgrad ökar hela tiden. Kunderna räcker helt säkert, säger hon.

Läs också