Hoppa till huvudinnehåll

Heidi Finnilä: Varför fegar politikerna i frågan om barnvård?

Heidi Finnilä är programledare för Obs debatt, Svenska Yle
Heidi Finnilä är programledare för Obs debatt, Svenska Yle Bild: Yle heidi finnilä

Frågan debatteras i kvällens Obs debatt och så sent som i går eftermiddag hoppade två beslutsfattare ut eftersom förhandlingarna är i en så känslig fas.

Den här frågan har nu ältats länge och det är märkligt att det är så svårt för regeringen att komma överens. Kan det här vara frågan som får KD att lämna regeringen?

Redan för ett och ett halvt år sedan beslöt regeringen i sitt strukturpolitiska program att ändra den subjektiva rätten till dagvård för barn och att kvotera hemvårdsstödet så att både pappor och mammor skulle stanna hemma med barn.

Frågan om subjektiv rätt till dagvård är särskilt viktig för SDP, man vill inte ge avkall på den subjektiva rätten. Kristdemokraterna anser att samhället inte ska lägga sig i hur familjerna sköter sina inre angelägenheter.

Oppositionsledaren Juha Sipilä, C, stöder en begränsning av subjektiv rätt till dagvård, men Centern vill inte stöda kvotering av hemvårdsstödet

Nu har vi tre månader kvar av den här regeringsperioden och frågan är om regeringen kommer till skott. Det var meningen att man den här veckan borde ha kommit fram till en överenskommelse, men det är oklart om den blir av.

Den nya lagen borde träda i kraft på sommaren och det är många familjer som väntar på besked medan regeringen strider. Hur ska vi ha det riktigt? Ska alla barn ha rätt till dagis oberoende av om föräldrarna är på jobb eller inte och är det samhällets sak att styra papporna hem till sina barn?

Vad tycker du?

I kvällens Obs debatt kl.19.55 deltar Linda Karhinen, Saml, Niklas Andersson, KD, Veronika Honkasalo, VF och Lotte Granberg-Haakana, SFP.