Hoppa till huvudinnehåll

"Jag har sagt det förut, men jag säger det igen"

Silvana Imam och Beatrice Eli under en fotosession.
Vi följer med bakom kulisserna på Silvana Imams och Beatrice Elis fotosession. Silvana Imam och Beatrice Eli under en fotosession. Bild: Yle/Petter Sandelin silvana imam

Silvana Imam har sagt det förut, men hon säger det igen. Vi träffar årets mest hajpade svenska hiphopakt mitt under en hemlig fotosession och lyssnar på vad det är hon vill säga om och om igen.

Läs också

Beatrice Eli
Beatrice Eli Bild: Yle/Petter Sandelin beatrice eli

Givetvis träffade vi också Beatrice Eli i Stockholm. Det var ett mindre hemligt men lika intressant möte. Läs mer om det här: 2015 får inte bli kvinnornas år.

Det är mycket hemlighetsmakeri inför vår träff med Silvana Imam. Till slut får vi en address till en industrilokal där Silvana lovar att ta en paus i sin fotosession. Bilderna använder Silvana och flickvännen Beatrice Eli när de idag (fredag 30.1) avslöjar att de spelar på Liseberg i Göteborg tillsammans i sommar. Spelningen är inspirerad av den finlandssvenska poeten Edith Södergrans Vierge Moderne.

Vi är inte det minsta besvikna över att bli inbjudna för en stund bakom kulisserna i studion. Efter en heldag är lokalen fylld av kläder, smycken, rekvisita och halväten cateringmat. På ett bord ligger något som liknar en rustning eller en sköld. Fotoväggen för tankarna till renässansmålningar. Silvana Imam är ett hett namn just nu och spottar ur sig kreativa projekt.

- Jag har tre timmar av dagen för mig själv, och då sover jag. Det är väldigt mycket, men samtidigt är det här ju min fritid. Det här är vad jag älskar att göra, musik, säger Silvana.

Silvana Imam och Beatrice Eli under en fotosession.
Bakom kulisserna på Silvana Imams och Beatrice Elis fotosession. Paret gör en gemensam spelning på Liseberg i sommar. Jag förstår att vi klumpas ihop, säger Silvana. Trots att det är mycket som också skiljer de två musikerna åt. Silvana Imam och Beatrice Eli under en fotosession. Bild: Yle/Petter Sandelin silvana imam

Silvana Imam intervjuas av Kjell Simosas
För Silvana Imam är det viktigt att budskapet går hem. Kjell Simosas intervjuar. Silvana Imam intervjuas av Kjell Simosas Bild: Yle/Petter Sandelin silvana imam

Det finns inga ramar

Silvana har väckt uppmärksamhet med sin normkrossande rap. I min zon är en lång rant om allt från rasism till könsstereotyper och i låten säger hon bland annat ”Vem spände dom här ramarna? Det finns inga ramar. Allt är en konstruktion.”. På IMAM som inleder samma EP från 2014 utbrister hon ”jag är 176 cm pussy riot”.

- Det enda jag gör är att vara mig själv och prata om mina struggles. Det är det enda jag gjort, förklarar Silvana hajpen kring sig själv.

Det är musik som slår hårt mot rasism, jantelag och könsstereotyper. Budskapet finns det en efterfrågan på.

Nu när jag har valt att ta den här platsen blir det en explosion.

- Det gör mig glad att många känner som jag. Vi är så många. Om du kan känna igen dig i vad jag gjort betyder det att du har upplevt det. Då handlar det om dig. Precis som min första EP heter När du ser mig, se dig. Jag är bara budbäraren.

Jag har sagt det förut...

Själv växte Silvana upp utan förebilder.

- Jag skulle ha behövt den här rösten när jag var tretton år. Jag har sagt det förut, men jag säger det igen. Jag hade ingen homosexuell på tv som jag kunde se upp till. Det fanns inte.

Istället skrev hon om låttexterna i sitt huvud.

- Jag lyssnade mycket på rap och r’n’b och pop men det var aldrig någon som berättade min historia. Men jag gjorde det till min historia. Jag ändrade ”his” till ”hers”.

Att en halvtimme med två finländska journalister avbryter en fotosession är egentligen inget undantag i Silvanas liv. Hon är noggrann med att hennes budskap tolkas som hon menat det och vill ge så många intervjuer som möjligt för att kunna prata om sina texter.

- Det är därför jag gillar att göra intervjuer, för jag får en chans att prata om låtar. För en vecka sedan skrev de i en intervju i DN att jag är en Ayn Rand-fan och det är jag inte. Jag gillar vissa delar av hennes bok. Det blev en stor feltolkning. Det blev en storm kring det där: ”Aha, silvana är Ayn Rand-fan”. Det som är bra nu är att vi har sociala medier. Timmen efter kan man skiva ”det här menade jag”, vilket jag gjorde.

Innan fotosessionen kör igång igen passar vi på att hälsa från våra vänner i Finland. Innan vår reportageresa till Stockholm frågade vi vem folk vill att vi träffar och Silvana fanns alltid högst upp på listan.

- Tack. All kärlek till Finland. Jag vill gärna komma och spela och det kommer vi att göra, hälsar Silvana tillbaka.