Hoppa till huvudinnehåll

Telefonläkare sparar pengar i Vasa

Dick Söderholm och Lilian Sjöberg på väg på utryckning.
Dick Söderholm och Lilian Sjöberg på väg på utryckning. Bild: Yle/Tove Virta dick söderholm,Ekenäs

Vasa stads äldreboende började använda telefonläkare. Följden blev en dramatiskt minskning av ambulanstransporterna. Nu hoppas man införa systemet inom hemvården.

I fjol började Vasa stad köpa telefonläkartjänster från ett bolag. Det gällde äldreboendena. Tjänsten användes i samband med att det uppstod vårdbehov bland klienterna.

I normala fall skulle de flesta situationer ha lett till ett behov av ambulans. Men med hjälp från en läkare på distans visade det sig att ambulansbehovet minskade - sjukhusvården behövdes helt enkelt inte.

- Behovet av ambulans från våra boenden minskade med hela 60 procent mellan åren 2013 och 2014, säger Thomas Öhman, SFP, social- och hälsovårdsnämndens ordförande i Vasa.

Lyckades i Borgå

Nu hoppas nämnden kunna införa samma system inom hemvården. Hemvårdens personal ska alltid ha tillgång till en specialiserad telefonläkare per telefon. Det här har man redan infört i Borgå.

- Där fick man ned ambulanstransporterna och belastningen på avdelningen med 60 procent. Vi försöker nu hämta goda exempel från andra håll i landet, säger Thomas Öhman.

Kan man förvänta sig att det samma händer här?

- Ja, det är vår förhoppning. Nämnden har inte fattat beslut om det här ännu, men vi har tagit med detta i dispositionsplanen gällande vår budget. Vi vill visa att man kan få inbesparingar på det här sättet.

Vårdsektorn i Vasa ser ut att inte riktigt lyckas komma ned till fullmäktiges mål. Just nu ser överskridningen ut att kunna bli nästan 1,3 miljoner euro, men överskridningen väntas minska ytterligare.

Tio bäddavdelningar bort

Samtidigt pågår framtidsplaneringen för långvården på Vasa stadssjukhus vid Dammbrunnen. Tanken är att de tio bäddavdelningarna ska bort och att sjukhuset ska göras om till ett rehabiliteringscenter som ska kunna öppna sommaren 2018.

- Det här hänger ihop med att ersättande platser på serviceboendena byggs ut i den takt som fullmäktige förutsatt. Går det så, så är det här möjligt, säger Thomas Öhman.

Förslaget för stadssjukhuset går vidare till stadens lokalförvaltningsgrupp som får i uppdrag att ta itu med planeringen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten