Hoppa till huvudinnehåll

Arkitekturmuseet lider av en för akademisk prägel

Finlands arkitekturmuseum
Arkitekturmuseet är en bekant byggnad till det yttre, men få stiger någonsin in över tröskeln. Finlands arkitekturmuseum Bild: Wikimedia commons finlands arkitekturmuseum

Ska man tro reseguiden Tripadvisor så är Arkitekturmuseet den näst tråkiga sevärdheten i Helsingfors. Nu bemöter museichefen Juulia Kauste kritiken.

”Tråkigt”, ”oinspirerande” och ”Jag hade förväntat mig mera Alvar Aalto.” Så lyder några av de kommentarer som lett till att Arkitekturmuseet i Helsingfors rankas som den nästtråkigaste sevärdheten i Helsingfors enligt Tripadvisor.

Museichefen Juulia Kauste har bekantat sig med kritiken. På kommentaren om Alvar Aalto har hon repliken klar.

- Det finns två museer i Finland som fokuserar på arkitektur. Alvar Aalto har ett eget museum, vi fokuserar på resten.

Juulia Kauste är chef för Arkitekturmuséet.
Juulia Kauste är museichef på Arkitekturmuseet. Juulia Kauste är chef för Arkitekturmuséet. Bild: Yle / Ted Urho juulia kauste

Inte bara negativ kritik

Museichef Juulia Kauste är även medveten om att hennes museum inte är det populäraste i staden. Det är en sak hon aktivt jobbar på att förändra. Tillgänglighet kan man inte skylla på, museet ligger centralt beläget på Kaserngatan, bakom Designmuseet.

- Vi är ju väldigt akademiskt inriktade så till största delen består besökarkretsen av arkitekter och de som är intresserade av arkitektur, förklarar Kauste.

Sedan 1981 huserar museet i ett maffigt exemplar på arkitekten Magnus Schjerfbecks nyrenässansstil. Huset från 1899 bjuder ändå på sina utmaningar.

- Vi saknar till exempel ett auditorium och utrymmen för workshops. Vill vi göra något med publiken så ska det göras i någon av salarna, säger Kauste.

Läs också: Här är Helsingfors bottennapp enligt turisterna på Tripadvisor

På onsdag 4.2.2015 öppnar en ny utställning på museet som ska locka in allmänheten. Den prisbelönta utställningen Medborgarnas stad tar fasta på torg, parker, vägar och öppna platser som sedan urminnes tider haft en viktig social uppgift som samlingsplatser.
Tripadvisor är en tjänst på sociala medier där användarna delar med sig av åsikter och tips.

Läs också