Hoppa till huvudinnehåll

”Drogerna starkare än allt annat”

kenneth och maria thelen
Kenneth och Maria Thelen. kenneth och maria thelen Bild: Yle/Parad Media maria thelen

För Maria och Kenneth Thelen började helvetet för tre år sedan, med ett telefonsamtal från polisen sent en natt. Parets bil hade hittats sönderkrockad vid en väg, utan chaufför. Tidigare under kvällen hade deras då 20-åriga son lånat bilen. Pojken hittades, förhördes och drogtestades – testresultatet var positivt.

– Vi märkte det alldeles för sent, säger Maria Thelen. Han var redan myndig när missbruket kom i dagen, och då finns det inget man kan göra längre. Tåget har gått, eftersom vi inte kan tvångsvårda vuxna människor.

Kenneth minns att han nog såg tecken redan innan, men kom med bortförklaringar.

– Han tappade lusten att hänga med på olika saker. Jag kunde fråga om han ville hänga med och fiska, eller jaga, eller åka snöskoter – plötsligt var svaret alltid nej. Vi anade nog vad som låg bakom, men ville inte se det. Det var nog puberteten som gjorde honom annorlunda, sa vi till oss själva.

Men det var i och med bilkrocken som livet förändrades totalt för hela familjen. Sonen försvann hemifrån och bodde på gatan i sex månader, där han gick ner sig i ett allt värre missbruk. Det kunde gå veckor utan att föräldrarna pratade med sin son, men trots att han var borta kretsade allt kring honom. Och gör det fortfarande.

Allt kretsar kring drogerna

– Drogerna är starkare än allt annat. De suger ut all vilja. Hans personlighet förändrades totalt. Från att ha varit en gullig och glad person som spelade ishockey och vann kamratskapspris i skolan, blev han en som manipulerade oss och som man inte kunde lita på över huvudtaget, säger Kenneth Thelen.

Föräldrarna är nöjda med den hjälp de fått från kommunen. Sonen har deltagit i olika program för att bli fri från drogerna, gått på arbetsträning och fått egen lägenhet, men alla försök har strandat när han gång på gång har åkt fast för att använda droger. Maria och Kenneth Thelen har pendlat mellan hopp och förtvivlan så länge att de nu knappt vågar hoppas mer.

– Det är så tungt att jag ibland tänker att det vore bättre om han inte fanns mer, säger Kenneth. Och ni kan tänka er hur mycket det krävs för att man som förälder skall säga en sådan sak.

Maria påminner om att missbruk kan drabba alla sorts människor och alla familjer.

– Det finns inget socialt skydd mot att drabbas. Vi har alltid varit en aktiv familj som gjort mycket tillsammans, skidat och seglat och brytt oss om varandra. Ingen väntar sig att det här skall hända just mig.

– Man blir starkare. Vi har överlevt för att vi har varandra, säger Maria Thelen.

Text: Matilda Gyllenberg, redaktör på Efter Nio.

Läs också: Vi är rädda för att fatta beslut