Hoppa till huvudinnehåll

Flaskhalsarna vid Kervovägen ska bort

Långtradare i vinterföre på Pojoviksbron i Ekenäs
Den tunga trafiken är på grund av Sköldvik och logistikcentralen omfattande. (Arkivbild) Långtradare i vinterföre på Pojoviksbron i Ekenäs Bild: YLE/ Maria Helsing tankbil,Ekenäs

Extra filer, underfarter för lätt trafik och belysning. Bland annat sådana detaljer ska Trafikverket ta sig an för att göra trafiken smidigare på landsväg 148 - det vill säga Kervovägen.

Vägen förbinder Tusby med Sköldvik i Borgå och löper genom Kervo och Sibbo.

Tre finansiärer

Det är närmast avsnittet mellan S-gruppens logistikcentral i Sibbo och Alikeravantie i Kervo som kommer att beröras av de omfattande vägarbetena. Det är Trafikverket som ansvarar för byggverksamheten.

Projektet i siffror

  • Avsnitt som förbättras, cirka 2,5 kilometer
  • 3 broar, av vilka två är underfarter och en är en bro över vattendrag.
  • Bullerskydd, cirka 1,2 kilometer
  • Ett samfinansierat projekt, vars kostnadsberäkning uppgår till 18,5 miljoner euro
  • Byggarbetena inleds enligt planerna år 2015
  • Projektet beräknas vara slutfört under hösten år 2016

För Finansieringen svarar - förutom Trafikverket - också Kervo stad och Sibbo kommun. Parterna undertecknar avtalet på fredag. Det faktum att kommunerna deltar i projektet har resulterat i att projektet kan komma igång tidigare än det annars skulle göra.

Projektets mål är att reducera rusningstrafiken från landsvägen och dess anslutningar.

Extra filer

Ett av de vägavsnitt som ska förbättras ligger mellan Savio planskilda anslutning och Lahtisvägen - strax intill gränsen till Sibbo. Här kommer Trafikverket att bygga bland annat extra filer. Också vägavsnittets belysning och trafikljusen vid de olika anslutningarna ska förnyas.

Ökande trafik

S-gruppens stora logistikcentral i Bastukärr i Sibbo har ökat trafiken i området redan i och med de hundratals anställda som arbetar där - för att inte tala om den trafik av långtradare som trafikerar till och från centralen. S-gruppen håller dessutom på med att bygga ytterligare en lika stor logistikcentral i området, vilket kommer att öka trafiken ännu mera.

Invånarna i området ökar likaså. Man uppskattar att det sammanlagda invånarantalet i Kervo, Sibbo och Tusby kommer att öka med cirka 42 % fram till år 2020.