Hoppa till huvudinnehåll

Jag pysslar inte med ståltråd längre

Strumpan behöver stoppas.
Strumpan behöver stoppas. Bild: YLE/Strömsö lee esselström,sockor,stoppa strumpor,strömsö,vintersockor,yllesockor

I något skede kom den över mig, den stora pryltröttheten. Mest trött blev jag på alla saker som gick sönder - vitala plastdelar på elektriska apparater som sprack, laddare som överhettades, tröjor som blev noppiga och sågar som inte gick att vässa. Att det är billigare att köpa en ny diskmaskin än att reparera en trasig har jag svårt att svälja. Jag blir bara trött.

Det kom på 60-talet - slit-och-släng-idealet. Det tunga och pompösa skulle ut ur hemmen och ersättas av enkla och lättskötta grejer som kunde kastas efter användning. Vaxduk och plastbyttor istället för linne och arvegods. Sedan kom oljekrisen, miljöhotet och avfallsberget. Slit-och-släng blev omodernt och vi fick tänka om.

Om har vi fått tänka massor av gånger sedan dess. Ibland skall vi konsumera oss ur kriser, ibland skall vi spara oss ur kriser och ibland skall vi göra bägge samtidigt. "Hållbar utveckling" är på allas läppar samtidigt som de stora butikerna i stadens utkant säljer massor av saker som inte går att reparera.

Min nya hobby är att reparera och laga. Elektronik ger jag mig inte på, men resten. Jag sågar om, syr in och skarvar i. Målar om, limmar ihop och går till skomakaren. Jag pysslar inte med tejp och ståltråd som jag gjorde förr utan med slipmaskin, skruvdragare och kunniga vänner. Hittar jag något tungt och pompöst någonstans väljer jag det - det tar lite längre för sådant att rackla ihop.

I Strömsö på söndag (1.2) säger Lee, att om det tog hennes mormor en hel kväll att sticka en strumpa så är det minsta hon kan göra, att lära sig stoppa den om den får ett hål, det tar bara fem minuter.


Stoppa stickade strumpor
Återanvänd ett 80-tals klädskåp
Hötorgskonst
Kakelugn i miniatyr av skräp

Programmet sänds söndagen den 1 februari kl. 17.15 och i repris måndagen den 2 februari kl. 22.00.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Inne i Urbcultbastun

    Bada gratis i bastu av byggnadsavfall i Hangö

    Evenemanget ska skapa god stämning.

    I september kan turister och Hangöbor gratis få bada i en bastu byggd av byggnadsavfall vid vågbrytaren utanför Drottningberg. Meningen är att evenemanget Hangon höyry ska skapa god stämning och gynna bastukulturen i staden.

  • Valutaväxlingskontor i Hong Kong.

    Matfusket ökar med globaliseringen

    "En större världsmarknad lockar till matfusk".

    Livsmedelsförfalskning är en business i miljardklassen och en viktig inkomstkälla för organiserad kriminalitet. Men det är du som drabbas när falsk olivolja, honung, mozzarella eller ruttet kött hamnar på din tallrik eller i matkassen. Hur kan matfusket tyglas?

  • Viivi firas med krans runt nacken.

    Kossan Viivi slog rekord i mjölkning

    Viivi har mjölkat hundra ton mjölk.

    Viivi är en snart elvaårig ko som mjölkat mer än någon annan ko i Ingå. Närmare bestämt över hundratusen kilo mjölk under sin livstid. Hundratonnaren firades med havre och uppvaktning.

  • Pensalabördiga Matthias Åhman är Årets kock.

    Årets Kock: En dröm som gick i uppfyllelse

    Pensalabördiga Mattias Åhman är Årets Kock i Finland.

    Pensalabördiga Mattias Åhman visste redan i grundskolan att han ville bli kock. Under lektionerna i huslig ekonomi väcktes passionen för matlagning. Nu är han Årets Kock i Finland.

  • En skål med bär. På bordet finns också flera burkar med sylt.

    Embla - nytt matpris som hyllar det nordiska köket

    "Ny tävling i nordiskt mathantverk."

    Ett nytt nordisk matpris skall stärka den gemensamma matidentiteten och -kulturen samt öka intresset för nordisk mat utanför Norden. Matpriset kallas Embla, efter den första kvinnan i den nordiska mytologin. Nu kan även du anmäla dig till tävlingen.

  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

    Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

    En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

    Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid