Hoppa till huvudinnehåll

Reko-ringen växer så det knakar

Mat från Reko-ringen
Mat från Reko-ringen. Mat från Reko-ringen Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist närproducerat

Två gånger i månaden har medlemmarna i Reko-ringen i Vasa möjlighet att beställa varor från lokala producenter. Varorna delas ut varannan torsdag på Kaserntorget men i framtiden kan det bli ändring på det.

- Vi funderar vad vi ska göra då det växer så snabbt. Den här gången gjorde vi så att vi förlängde hämtningstiden med en halvtimme men vi måste nu fundera på om vi kan ha det en gång i veckan, säger Ann-Sofi Ljungqvist som är projektledare för EkoNu.

Thomas Snellman är den som införde konceptet i Finland och han säger att ringarna växer i hela landet.

- Nu närmar vi oss 18 000 medlemmar i 36 olika ringar i Finland. 2014 ökade medlemsantalet med 3000 procent, jag tror inte att det kommer att öka lika mycket i år men det kommer att öka kraftigt. För att det ska öka ännu mer i Vasa så borde det komma med fler producenter, säger han.

Lätt att beställa mat

Det hela går till så att man gör sina beställningar via Facebook och sen delas varorna ut vid speciella tillfället. Producenterna kommer från olika delar av Österbotten och varje producent ansvarar för att hygienkraven följs.

- Det är det som är A och O. Man följer egen kontroll, det är som en vanlig leverans och varorna ska vara i rätt temperatur ändå fram till kunden. Det här är en möjlighet som vi har att få en skälig lön så att vi kan fortsätta med verksamheten, säger producenten Mårten Wärnå från Esse.

Under torsdagen var det många som tog sig till Kaserntorget i Vasa för att hämta sina produkter.

- Det här är det bästa som finns. Jag fick höra om det här via Facebook, säger Barbro Sandelin.

- Jag köper gärna direkt av producenterna. Det här är också trevligt, det är roligt fast man måste stå i kö, säger Anita Kronqvist

- Det börjar nog bli långa köer nu men man märker att producenterna försöker ordna så att det går snabbare, säger Jessica Mattila.

Läs också