Hoppa till huvudinnehåll

Camilla Forsén-Ström: Att känna sin jord och våga plantera

Ängsblommor i motljus
Ängsblommor i motljus Bild: Yle/Camilla Forsén-Ström solljus,staket,trädgården på strömsö,ängsblommor

Om någon hade sagt åt mig för några år sen att jag skulle göra trädgårdsprogram skulle jag ha sett ut som ett levande frågetecken. Inte för att jag inte gillar trädgård. Jag älskar trädgård!

Att vara där, känna solen, gräset under fötterna, estetiken, dofterna. Men jag är rätt kass på att vattna, rensa och vänta in något som skall gro. Men nu har något hänt. Ifjol, under en period från maj till september, var jag med om en resa som man inte kan förstå om man inte får följa den. Och det kommer ni att få göra. Alla som vill.

Vi har gjort ett nytt trädgårdsprogram. Vi har grävt, vi har skuffat hundratals skottkärror med mylla, mockat gödsel, grävt, sått och skördat. Vi har stått i isande nordanvind och försökt se ut som om det vore en varm sommarbris. Vi har skrattat, svettats, bannats och blivit själsligen överraskade över att det blev ett sånt fascinerande resultat.

För det blev faktiskt en trädgård! Kanske låter det naivt att låta förvånad, jag visste ju att det skulle bli något, men den där moderliga känslan av ömhet över växternas grodd och växtkraft blev aningen överraskande för mig.Jag har lärt mig massor. Glömt en hel del också. Men känslan finns kvar. Trots kall och blåsig försommar, het och torr högsommar och angrepp av små hungriga skråttar, så blev det skörd! Och ja, det är en magisk känsla.

Och det är inte endast antalet växter som betyder nåt. Platsen som en trädgård representerar är som en retreat för många. Man hinner tänka, kroppen arbetar och naturen är tätt inpå, vare sig det är med fågelsång eller grannens högljudda motorsåg. Och det behöver inte vara ett stort område. Det går fint med bara en gräsplätt, en balkong eller en blomlåda.

En planta, en bok och en termos med kaffe. Det räcker. Hur kommer ditt sommarupplägg att se ut?

Trädgården på Strömsö. Start den 8 februari 2015 på Yle Fem eller på Arenan

  • Passagerare väntar på att få checka in på British Airways-flyg.

    BBC: British Airways flyg avgår nästan som normalt på söndagen

    It-problem orsakade kaos på Londons flygplatser på lördagen.

    Kaoset vid Londons flygplatser väntas lugna ner sig på söndagen. British Airways uppger att de försöker återgå till en ”närapå normal tidtabell” vid flygplatsen Gatwick och få majoriteten av tjänsterna vid Heathrow att fungera, skriver BBC.

  • Rockmusikern Gregg Allman avled den 27 maj 2017.

    Rock- och bluessångaren Gregg Allman är död

    Allman blev 69 år gammal.

    Den amerikanska rock- och bluessångaren Gregg Allmann är död. Hans själfulla stämma gjorde bandet The Allman Brothers ett av de största rockbanden under 1970-talet.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Nyvattnade jordgubbsplantor

    Odling för nybörjaren

    Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

    Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

  • bygga en gärsgård

    Bygg en gärdesgård i gammal stil

    Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

    Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

  • Vindsocka med mönster av mjölbatik.

    Batikmönstrade vindsockor

    Batikmönster med mjöl och vatten.

    Batikvågen har slagit över oss det senaste året och nu är det dags att skapa i mjöl och vatten.

  • Hemlagad yoghurt rinner av i sil med silduk.

    Hemgjord yoghurt

    Bra utdelning efter en arbetsinsats på tre minuter.

    Otroligt lätt i konsistensen är den hemgjorda yoghurten. Det tar två dygn för yoghurten att bli färdig men din arbetsinsats är bara 3 minuter. Ganska bra utdelning på kort tid alltså.

  • Jordbrukare Christer Finne vid åkern i Solf.

    Grönsaksodlaren får jobba hårt för att hinna ikapp

    Tjälen sitter ställvis kvar i marken.

    Visst är våren sen jämfört med de senaste åren, men den är inte exceptionellt sen. Det säger jordbrukare Christer Finne i Solf, som kommer ihåg långt sämre säsongstarter. Men det är ändå intensivt arbete på åkern som gäller framöver för att hinna ikapp.

  • två personer rullar ett traktordäck

    Lådodla i däck

    Odla i däck

    Småskaligt, lätthanterligt, lättplacerat och passar vem och var som helst - så kan man beskriva lådodling. Lådodling är trendigt just nu. Ibland kallas den cityodling eller boxodling - vi valde att odla i däck.

  • omogna jordgubbar

    Odla bär i tunnor

    Nordiska bär är lättodlade och sprängfyllda med vitaminer.

    Vi har en ovärderlig skatt i våra bär, både odlade och vilda. De är formligen sprängfyllda med nyttiga vitaminer och antioxidanter, de är lättodlade och anpassade för vårt klimat.

  • fästing på ett finger

    Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

    Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

    En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

    Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid