Hoppa till huvudinnehåll

Centrumbibban en långdans - se vår tidslinje!

centrumbiblioteket
Staden ska ordna en namntävling för centrumbiblioteket var arbetsnamn är "Käännös". centrumbiblioteket Bild: ALA ARCHITECTS centrumbiblioteket

Det är nästan tjugo år sedan kulturminister Claes Andersson efterlyste ett centrumbibliotek. I höst sätts första spadtaget i marken invid Tölöviken.

1998 föreslår kulturminister Claes Andersson att man bygger ett nytt huvudbibliotek i Helsingfors centrum.

1998 – 2000 görs det medborgarinitiativ, artiklar och fullmäktigemotioner om ett nytt centrumbibliotek.

2000 i december godkänner Kultur- och biblioteksnämnden en preliminär behovsutredning. J. K. Rowlings Harry Potter och de vises sten är årets bästsäljare.

2002 i mars godkänner fullmäktige en motion om att centrumbiblioteket ska förverkligas och att detaljplanen för Tölöviken ska gå vidare. Mauri Kunnas De sju hundbröderna är den mest köpta boken,

2004 slår Helsingfors stadsbibliotek alla tiders lånerekord - 10,2 miljoner lånade böcker.

centrumbiblioteket
Inte bara böcker. Också en biograf har ritats in i centrumbiblioteket. centrumbiblioteket Bild: ALA ARCHITECTS centrumbiblioteket

2005 i mars besluter kultur- och biblioteksnämnden att låta göra en behovsutredning över centrumbiblioteket. Bibliotek 10 öppnar i Posthuset. Ilkka Remes Nimessä ja veressä är den mest köpta boken.

2006 i december godkänner Kultur- och biblioteksnämnden behovsutredningen. J.K. Rowling fortsätter sitt segertåg, tätt följd av Ilkka Remes som står för den näst mest köpta boken i år med 6/12.

2008 i mars publiceras utredaren Mikko Leistis rapport Metropolin sykkivä sydän.

2010 i april blir en preliminär projektplan färdig. Kultur- och idrottsminister Stefan Wallin beviljar 3,2 miljoner til utveckling av de allmänna biblioteken. Finländarna intresserar sig plötsligt för väder: Väderdagboken 2011 är årets mest köpta bok.

2011 i oktober besluter stadsdirektören att man ska förbereda en arkitekturtävling. Sofi Oksanens När duvorna försvann är boken alla vill läsa.

2012 mellan januari och mars pågår det första skedet i arkitekturtävlingen med 544 förslag. Huvudstadsregionens bibliotek tar i bruk ett nytt dataprogram, med vars hjälp man kan skapa sig en en egen elektronisk bokhylla.

2012 i november börjar andra skedet i arkitekturtävlingen med bara sex förslag kvar. Helsingfors universitets nya bibliotek öppnar i i Kaisa-huset.

2013 i juni utlyses vinnaren, ALA architects förslag ”Käännös”. Antalet e-lån vid Helsingfors bibliotek fördubblades. Mer än en fjärdedel av 75 - 89 åringar använder nu internet.

centrumbiblioteket
Många fullmäktigeledamöter kritiserar den exklusiva bastun som planerats i biblioteket. centrumbiblioteket Bild: ALA ARCHITECTS centrumbiblioteket
2014 debatteras centrumbiblioteket i fullmäktige. Många är kritisk till kostnader för den planerade bastun i byggnaden. Ari Mennanders bok om Teemu Selänne är årets bästsäljare. Helsingfors barnfamiljer med lång väg till bibliotek får service av bokbussen Skidi.

2015 i januari klubbas projektplanen för centrumbiblioteket igenom i fullmäktige. Också bastun godkänns. I september börjar man bygga grunden och det väntas pågår till september 2016.

2016 i mars väntas byggandet av själva byggnaden inledas.

2018 på hösten ska byggnaden vara klar.

2018 den 6.12 ska dörrarna till centrumbiblioteket öppnas.

Källa: Keskuskirjasto.fi, kustantajat.fi, biblioteken.fi

Se presentationsvideon över det nya centrumbiblioteket.Läs också:
Centrumbiblioteket fick grönt ljus - se bilder!
Vad ska centrumbibban heta?

Läs också