Hoppa till huvudinnehåll

Finländarna älskar sitt gamla Arabiaporslin

Arabia
Arabia Bild: Yle arabia

I tio år har Tiina Westerlund drivit en liten affär i Helsingfors där man får köpa gammalt Arabiaporslin. Efterfrågan är konstant. De flesta kunderna kommer för att komplettera en servis som de har ärvt eller hittat på loppis.

Med jämna mellanrum ordnar Westerlund också utställningar i sin affär. Just nu pågår en utställning av Arabiakaffekoppar från 1870 till 1930.

- De här kopparna är så sällsynta att en del av dem inte ens finns på Arabias eget museum, berättar Westerlund.

Arabia
Arabia Bild: Yle arabia

Kopparna kommer från Jarmo Sallinens privatsamling. Ungefär hälften av samlingen på 400 koppar visas upp. Sallinen har samlat Arabiakoppar sedan 1980.

- Det hela började av en slump. På vägen till jobbet gick jag alltid förbi en antikvitetsaffär, och jag började titta på kopparna i skyltfönstret. Det blev att köpa några stycken, och sedan allt fler...

En del av kopparna har Sallinen framme i sin lilla lägenhet, en del förvarar han i ett lager. Sallinen är en av fem samlare i Finland med dyrbara samlingar just av Arabiakoppar.

- Vi håller tät kontakt, vi träffas hemma hos varandra eller på mässor och ringer varandra flera gånger i veckan, berättar Sallinen.

Samlarna hjälper varandra

Arabiaporslin
Arabiaporslin Bild: Yle arabia

Någon konkurrens råder inte mellan samlarna. Om någon får syn på en dyrgrip som han inte nödvändigtvis vill ha själv ringer han upp de andra och hör sig för om de är intresserade.

Också Tiina Westerlund ringer upp Sallinen om hon stöter på en dyrgrip.

- Mera sällan säljer jag riktigt gamla kärl i affären, utan de går nog till samlarna, berättar hon.

Köpare av olika slag

Vilka är det då som köper begagnat Arabiaporslin i affären? Enligt Westerlund händer det ofta att folk som ärvt en servis vill komplettera servisen eller få fler delar till den. En del använder sitt porslin, andra förvarar det mest i skåpet. Själv använder Westerlund dagligen sitt gamla porslin och uppmanar andra att göra detsamma.

- Arabia har varit Europas största porslinsfabrik och det märks - det råder ingen brist på gamla kärl. Tappar man en kopp i golvet går det nästan alltid att hitta en likadan. Jag tycker porslinet kommer bäst till sin rätt då det är i användning, säger Westerlund.

Utställningen av Arabias kaffekoppar pågår i Astialiisa, Runebergsgatan 59, fram till 31.7.

Läs också