Hoppa till huvudinnehåll

Kalle Palander: Gratis inträde är en bra idé

Kalle Palander är redo för VM.
Palander tror och hoppas på Romars chanser trots en motig säsong. Kalle Palander är redo för VM. Bild: Yle/Kristian Karlsson beaver creek 2015

Yle:s expertkommentator i alpin skidåkning är ivrig inför VM som börjar på tisdag. Palander tror att amerikanerna kommer att lyckas på hemmaplan och att Andreas Romars bästa chanser att klara sig är i superkombinationen.

Vad tycker du att är positivt med att VM arrangeras i USA för tredje gången sedan 1989?

Förhållande brukar alltid vara bra, speciellt här i Beaver Creek. Underlaget brukar inte slitas alltför mycket och åkarna med högre startnummer har även chanser att klara sig. Överlag är USA ett bra ställe för idrottarna där boendet med stora sängar får ett extra plus i kanten.

Finns det då något negativt med USA som tävlingsplats?

Inte finns det några egentliga minus. Maten kan ibland bli lite tung, men det är inget att klaga över. Personligen hade jag hoppats att slalomtävlingarna skulle ha arrangerats i Vail då slalombacken här i Beaver Creek inte är tillräckligt krävande.

Vad tycker du om att inträdet till målområdet som drar ca 10 000 åskådare är gratis?

Det är verkligen en bra idé. Nordamerikanerna gillar själva att åka skidor, men alpin skidåkning som tävlingssport är inte så populärt. Hoppas detta drag kan leda till en förändring på den fronten. Publiken brukar hålla bra med oljud och heja på alla idrottare, oberoende varifrån de kommer. Senast då VM arrangerades i USA, så kammade värdnationen noll vad medaljer beträffar, men nu kommer åkare som Lindsey Vonn, Mikaela Shiffrin, Ted Ligety och varför inte Bode Miller kämpa om flera medaljer.

Hur passar då backen som bär namnet Birds of Prey Andreas Romar?

Speciellt början av pisten som är väldigt flack passar Andy. I början av december då världscupen var på besök så var han näst snabbast till den första mellantiden. Sen blir det tekniskt mer krävande och då kan han få det jobbigt.

Tycker du det var smart av Romar att åka till VM trots att han varit skadad i nästan en och en halv säsong?

Speciellt för oss finländare så är det bra att han deltar så vi har någon att heja på under den första veckan. Romar sade själv åt mig att han inte åker till VM för att skämma ut sig. Skulle han inte tro på sin åkning så skulle han ha stannat hemma. Hans stora fördel är att ingen förväntar sig några resultat av honom och han kan åka utan någon större press. Tyvärr kan vi inte förvänta oss lika fina resultat av Romar som i Schladming för två år sedan. Skulle han vara top-15 i super-G och top-20 i störtloppet så skulle jag vara positivt överraskad. I den alpina superkombinationen kan det bli framgång. Åtminstone före säsongen och skadorna så var det i den grenen där han drömde om en VM-medalj.

På tisdagen börjar VM med damernas super-G. På onsdagen kör Andreas Romar sin första start då herrarnas super-G står på programmet. På lördagen tävlar herrrana i störtlopp och på söndagen i superkombination.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport