Hoppa till huvudinnehåll

En dag för tvillingfamiljer

Johanna Tidström, ordförande för Vaasan seudun monnikkoperheet.
Johanna Tidström, ordförande för Vaasan seudun monnikkoperheet. Bild: Yle/Patrick Stenbacka vaasan seudun monikkoperheet

Internationella tvillingdagen firas varje år den andra februari. Dagen finns främst till för att uppmärksamma frågor som berör familjer med tvillingar. I Österbotten föds mellan 20-30 tvillingar per år.

Föreningen Vaasa seudun monikkoperheet (ungefär Vasaregionens flerlingsfamiljer på svenska) strävar efter att bevaka sina intressen och lyfta fram särskilda ämnen.

- Föds det två eller tre barn blir det mera kaos i familjen. Vi försöker lyfta fram frågor som hjälper oss i vardagen för det finns familjer som har det kämpigt, säger Johanna Tidström som är ordförande för föreningen.

Medlemmar inom föreningen delar med sig av sina erfarenheter från graviditeten och förlossningen åt andra som har det framför sig. Föreningen erbjuder två gånger per år gratis undervisning åt gravida.

Hittills har det mesta av innehållet varit på finska, men framöver ska föreningen fokusera mera på svenska.

Tvillingar men egna individer

I Österbotten föds mellan 20-30 tvillingar per år, och trillingar en gång per år. När familjen utökas med två eller tre barn samtidigt innebär det en stor omställning. Johanna Tidström hade ett barn sedan tidigare då hon fick tvillingar.

- Med ett barn var det lugnt och harmoniskt hemma. När man plötsligt är tre blir man mera bunden till hemmet. Ibland är det svårt att räcka till när det är kaos och de bråkar om saker. Man hinner inte med själv då.

En del i uppfostrandet av tvillingar är att få dem at bli egna individer. Frågor som man som förälder måste ställa sig är om barnen ska gå på samma klass i skolan? Ska de ha samma fritidsintressen?

- Det här är frågor och ämnen som man kan ta upp med andra i föreningen. Av andra familjer som är eller har varit i samma situation kan man få hjälp och stöd, säger Tidström.

Också trillingar har sin egen dag. Den infaller 3:e mars.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten