Hoppa till huvudinnehåll

Hon donerade studiestöd till Unicef

Dotter
Vi stämde träff med den jordnära och skönsjungande Dotter på skivbolaget. Dotter Bild: Yle/Petter Sandelin dotter

Dotters musik är fylld av doften av jord. Namnet syftar på moder jord. Dotter berättar för oss om budskapet bakom musiken och varför hon donerade delar av studiestödet till Unicef.

När Dotter debuterade med singeln My Flower i höstas var det många öron som lystrade. Singeln och några tidiga coverlåtar på Youtube avslöjar att Johanna Janssons röst och känsla för melodier bär långt.

I videon till My Flower regnar det blommor. I en av bilderna sitter Johanna på en trädgren och sjunger. Naturen är ständigt närvarande. Jordnära är ett ord man återkommer till när man prata om och med Dotter. Ordet beskriver både hennes musik och inställning till livet.

Finns det för lite av det jordnära i dag?

- Vi är ganska bortskämda här uppe i Norden. Vi borde nog tänka lite mer på det vi har och visa glädje och uppskattning, säger Johanna.

Jag föreställde mig att jag levde på en strand i Afrika.

När hon var liten fantiserade Johanna ofta om andra liv och hur det skulle vara att leva under andra förutsättningar. Det var som om hon redan då insåg att man inte kunde ta allt för givet.

- Jag föreställde mig att jag levde på en strand i Afrika. Vad skulle man uppskatta där? Kanske att det fanns en strand och en pinne och att man kunde skriva något i sanden.

Donerade studiestöd

Dotter vill sprida ett positivt budskap med sin musik, istället för att berätta om sitt ego. Under samtalet kommer vi in på välgörenhet.

- Jag skänker pengar till Unicef och det har jag gjort ända sedan jag var student. Jag kände att om man får pengar från CSN [centrala studiestödsnämnden, red.anm.] att leva på och till exempel hundra kronor går till en lunch, då kanske man kan göra mat hemma några dagar i veckan istället och skänka pengarna till Rädda Barnen.

Man behöver inte ha mycket för att kunna ge. Det känns som en tanke som är värd att tänkas.