Hoppa till huvudinnehåll

Knappast tiggeriförbud i Sverige

Rumänsk tiggare på gatan.
Rumänsk tiggare på gatan. Bild: Marcus Rosenlund gatutiggare

Tiggeriet i Sverige har vuxit sig så stort att regeringen har tillsatt en samordnare för att reda ut situationen. Tiggerisamordnaren Martin Valfridsson (M) tillträder i dag och ser inte tiggeriförbud som en lösning.

I Stockholm och större städer i Sverige finns nu romska tiggare året om och flera svenska hjälporganisationer talar om en dubblering av antalet tiggare i landet under fjolåret. Det är uppenbart för varenda en att något måste göras, konstaterar Martin Valfridsson, nyutsedd samordnare för utsatta grupper inom EU - i praktiken tiggerisamordnare.

Martin Valfridsson
Martin Valfridsson Martin Valfridsson Bild: Ingemo Lindroos martin valfridsson

- Jag tror ingen i Sverige vill se att vi har så fattiga personer att man måste sitta i kyla och snö, och inte ens ha en bostad, och måste tigga åt sig pengar. Jag tror att alla ser att det är ett problem, säger Valfridsson.

Norges väg i ifrågasatt

Anefter som Danmark har skärpt tiggerilagstiftningen och Norge planerar att införa ett nationellt tiggeriförbud kommer alltfler tiggare sannolikt att söka sig till kanske Finland, men framför allt Sverige.

- Varje land måste få välja sin lösning. Men det var också så att Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter gick ut och kritiserade Norge för att man överväger att förbjuda tiggeri, och resonerade att det inte är alldeles självklart att det är förenligt med mänskliga rättigheter att förbjuda en människa att be om hjälp.

- I Sverige ser jag inte att kriminalisering kommer att bli av, jag tror inte att det finns en politisk majoritet för det. Man ska använda kriminalisering när det gäller gärningar som man inte vill se i samhället. Att en utsatt person ber om hjälp - det ska man inte använda kriminalisering för. Jag tror att man får använda andra metoder, som är svårare att hitta rätt i och är långsiktiga, men jag tror att det är så man måste göra.

Rovana Plumb
Rovana Plumb Rovana Plumb Bild: By Partidul Social Democrat from Romania [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons rovana plumb

Rumänien erkänner inte diskriminering

Den svenska regeringen bjöd för en vecka sedan in den rumänska socialministern Rovana Plumb till samtal om romernas situation. Länderna beslutade att man kommer att samarbeta i olika frågor inom social välfärd. Men många förvånades över att Plumb sade att det inte finns diskriminering av romer i hemlandet. Martin Valfridsson kommer att ha mycket kontakt med Rumänien i sitt jobb och upplever att landet trots allt har en vilja att försöka förbättra romernas situation.

- Jag tror att Rumänien har en genuin vilja att komma framåt i frågan. De har en demografi där många unga lämnar landet. En stor del av gruppen romer skulle, om man integererade dem bättre, vara en nyckel till ökat välstånd i landet. Det vet jag att regeringen ser, säger Valfridsson.

Läs också