Hoppa till huvudinnehåll

Manic Street Preachers och det 20-åriga mysteriet Richey Edwards

Richey Edwards gitarrist i Manic Street Preachers.
Richey Edwards gitarrist i Manic Street Preachers. Richey Edwards gitarrist i Manic Street Preachers. Bild: Wikimedia Commons richey edwards

Klockan 7 på morgonen den första februari 1995 lämnade Richey Edwards The Embassy Hotel i London. Sedan dess har ingen sett denne legendariske och kultförklarade artist. Det är nu 20 år sedan han försvann.

Den första februari 1995 skulle Richey Edwards resa till USA för en promo-turné tillsammans med Manic Street Preachers' sångare och gitarrist James Dean Bradfield. Men Richey dök aldrig upp. Efter att han samma morgon hade lämnat hotellet var han totalt försvunnen.

Richey Edwards' sista konsert var på London Astoria den 21:a december 1994. Den sista låten var You Love Us varefter Richey våldsamt förstörde sin gitarr på scenen. Något som fick även de övriga bandmedlemmarna att söndra sin utrustning.


Manic Street Preachers / You Love Us (Live London Astoria 94)

Ursprungligen låg Richard James Edwards' talanger på andra områden än det rent musikaliska. Tillika med basisten Nicky Wire var Richey Edwards bandets huvudsakliga textförfattare. Dessutom var Richey deras visionär som stakade ut vägen för Manic Street Preachers och som sådan blev han även något av gruppens talesman.

Självdestruktivt beteende

Richey Edwards hade en mycket seriös inställning till sin konst. Det finns en berömd episod från 1991 som belyser detta. Under en intervju med musiktidskriften NME började journalisten ifrågasätta Manic Street Preachers' värderingar och autenticitet. Richey svarade med att ta fram ett rakblad och karva in "4 Real" i sin underarm. Tilltaget krävde 18 stygn.

Richey Edwards skadade sig flera gånger med flit. Han hade skurit sig själv tidigare och även bränt sig med glödande cigaretter. Förmodligen p.g.a. den svåra depression som han led av under sitt vuxna liv. Det var inget han försökte dölja, utan pratade öppet om det i intervjuer. Han hade även problem med alkohol och anorexi.

Efter försvinnandet

Depressionen var naturligtvis en stor orsak till att Richey Edwards valde att försvinna. Men de spår man hittat efter honom lämnar två alternativ öppna – antingen begick han självmord eller så valde han helt enkelt att gå upp i rök. Det enda man med säkerhet vet är att han sedan den första februari 1995 varit totalt försvunnen.

Vid närmare efterforskningar visade det sig att Richey veckorna före sitt försvinnande varje dag lyft £200 från sitt konto, så att han förmodligen hade ungefär £2.800 i kontanter.

Efter att Richey lämnat hotellet i London hade han hoppat i sin bil och kört till bostaden i Cardiff i Wales. Dagarna därefter sågs han bl.a. på passkontoret i Newport. Två veckor senare hittades hans bil vid Severn Bridge på gränsen mellan Wales och England. Bilbatteriet var dött och man såg att någon hade bott i bilen.

Severn Bridge var ett populärt ställe för många självmordskandidater, så man började befara att Richey Edwards hade tagit livet av sig genom att hoppa ner i floden från den höga bron. Men ingen kropp hittades.

Teorier och dödförklaring

Det som talar emot självmordsteorin är att Richey Edwards själv aldrig talat om den utvägen. Tvärtom. Så sent som i oktober 1994 berättade Richey i en intervju att han aldrig tänkt på "S-ordet" som en utväg. Att han må vara en fysiskt svag person, men att han psykiskt var starkare än så.

Nicky Wire från Manic Street Preachers har sagt att han är övertygad om att Richie Edwards lever eftersom ingen kropp hittats och det heller inte finns tillräckligt starka bevis för att han skulle vara död.

Trots det valde Richeys familj att i november 2008 låta dödförklara honom.

"Lycka till"

Under årens lopp har man flera gånger sett Richey Edwards – eller i alla fall någon som påminner om honom – i bl.a. Goa i Indien och på Kanarieöarna. Men ingen har med säkerhet kunnat säga att det verkligen var han.

"Vi tänkte att vad han än har gjort, så har han velat göra det", har Nicky Wire sagt. "Om han är lycklig, så – lycka till åt honom".


Manic Street Preachers: Richey missing – part 1