Hoppa till huvudinnehåll

VM ska få amerikanerna att tända för alpint

Damernas störtloppbacke vid VM 2015.
Allt börjar vara redo för VM i Vail/Beaver Creek. Damernas störtloppbacke vid VM 2015. Bild: Yle/Kristian Karlsson beaver creek 2015

Världsmästerkapen i alpin skidåkning arrangeras nu för sjätte gången i USA. Arrangörerna har tagit till några speciella knep för att höja på VM-febern.

Arrangörerna för VM i Beaver Creek och Vail har valt att satsa på en modig taktik för att fylla läktarna som drar 10 000 åskådare.

-Det kostar inget att ta sig in på målområdet för att följa med tävlingarna. I stället har vi sålt närmare 2000 VIP-paket per dag som kostar allt mellan 400 och 1200 dollar, berättar organisationskommiténs ordförande Ceil Folz till Yle Sporten dagen före VM ska köra igång med damernas super-G på tisdag.

Budgeten för mästerskapen ligger på 59 miljoner dollar. Av den summan kommer hela 25 procent som privata donationer, vilket åtminstone i en finländares öron låter lite egendomligt.

- Folk gillar att vi arrangerar VM och är färdiga att privat stöda mästerskapen. Det är inte endast stormrika amerikaner som donerat pengar utan även helt ”vanliga” mänskor som gett några hundringar. Totalt 1000 olika mänskor har donerat, berättar Folz med stolthet i rösten.

Amerikanerna brukar inte vallfärda till världscuptävlingarna som arrangeras i USA, men nu ska det bli ändring på den fronten. För att förstärka grenens popularitet skulle det sitta bra med framgångar för hemmaåkarna.

- Just nu har vi flera åkare som Lindsey Vonn, Mikaela Shiffrin, Ted Ligety och Bode Miller som kan vinna och ta medaljer. Speciellt Lindsey och Mikaela är väldigt populära då de kommer från Vail. Trots att Ted Ligety varit extremt framgångsrik under de senaste åren så är han inte lika känd som de övriga namnen jag nämnde, konstaterar Folz.

Vilken av de elva VM-tävlingarna kommer att smälla högst bland amerikanerna?

- Damernas störtlopp och slalom kommer att bli riktiga höjdpunkter, men om du tvingar mig att välja en tävling, så säger jag störtloppet som står på VM-programmet på fredag.

Elva grenar står på programmet och tio av dem avgörs i Beaver Creek. Endast lagtävlingen genomförs i Vail.

På tisdagen börjar VM med damernas super-G och direkt har Lindsey Vonn chansen att öppna sitt medaljkonto. Sändningen från öppningstävlingen börjar kl. 19.50 i Yle Fem och samtliga tävlingar refereras på svenska.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport