Hoppa till huvudinnehåll

11-årig pojke hittade droggömma i skogen

Droggömma i Åggelby
Pojken hittade drogerna i ett bildäck i skogen. Droggömma i Åggelby Bild: Helsingforspolisen droggöma

En 11-årig pojke hittade droger när han lekte i skogen i Åggelby i Helsingfors i höstas. På tisdagen fick han som den första någonsin poliskommendörens medalj.

Pojken lekte i skogen och hittade flera plastpåsar i ett traktordäck. Han berättade om fyndet för sin pappa, som tog kontakt med nödcentralen. Polisen fick nys om fyndet och började övervaka skogsområdet. Redan följande dag kom en man dit för att ta några tabletter ur gömman. Sammanlagt fanns där två platskassar med 1225 stycken Subutex-tabletter.

Mannen som polisen tog på bar gärning dömdes senare till över två års fängelse för grovt narkotikabrott och narkotikabrott.

Helsingforspolisen applåderar pojkens agerande.

- Hans agerande var exemplariskt. Tack vare honom kom vi Subutexlangaren på spåren och förhindrade att tabletterna kommer ut i gatuhandeln, säger kriminalkommissarie Juha Hakola i ett pressmeddelande.

Poliskommendören Lasse Aapio överräckte kommendörsmedaljen till pojken på tisdagen. Den togs i bruk under den förra poliskommendörens tid men har aldrig tidigare överräckts till någon. Den ges till en person som förhindrar brott.