Hoppa till huvudinnehåll

Beteendet i arbetslivet på tisdagssnackarnas agenda

Tisdagssnackarna Oscar Taimitarha och Mela Nyholm var på synnerligen gott humör i studion. Det goda humöret höll i sig även under fotosessionen.
Oscar Taimitarha och Mela Nyholm är veckans tisdagssnackare Tisdagssnackarna Oscar Taimitarha och Mela Nyholm var på synnerligen gott humör i studion. Det goda humöret höll i sig även under fotosessionen. Bild: Yle / Ted Urho mela nyholm

Behövs det etiska regler på arbetsplatsen och hur viktigt är det att vara en skön snubbe när man ska anställas? Tisdagssnackarna Mela Nyholm och Oscar Taimitarha tar sig an dessa funderingar.

Esbopolitikerna har fått nog av klantiga tjänstemän och inför regler för hur man ska bete sig. Bland annat är det förbjudet att stjäla och att ge eller ta emot mutor. Frågan är om det faktiskt ska behövas regler för uppförande som kan tyckas tillhöra sunt förnuft.

- Att göra upp etiska riktlinjer eller uppförandekod i sig är nog bekant från bankvärlden. Uppenbarligen behövs det, även om det är lite förvånande när det gäller högt uppsatta tjänstemän inom staden där tjänsteansvaret borde sitta i ryggraden, konstaterar bankdirektör Oscar Taimitarha.

Mela Nyholm, coach och lärare, håller med.

- Den diskussion som lätt uppstår är: borde inte vi veta hur vi ska bete oss, ska inte moral och etik sitta i ryggraden? Men det gör det de facto inte. Om vi inte riktigt tydligt vet vad som hör till och vad som inte gör det så kan man väldigt snabbt börja rucka på reglerna.

- Det är gråzonerna som är problemet. Om du ansvarar för stadsplanering och någon ger dig en säck pengar i utbyte mot en byggrätt så vet alla att det är en muta. Sedan finns det en gråzon med tjänster och gentjänster. Kanske är det också så att makt korrumperar, i det långa loppet finns det en risk att man börjar se lite suddigt, tillägger Taimitarha.

Godkänt för kompetent skön snubbe

I kolumnen Jag vill inte vara en skön snubbe skriver Helena von Alfthan om personlighetskulten som råder inom arbetslivet. För att bli anställd verkar det nästan vara viktigare att man är en så kallad skön snubbe än att man är kompetent.

Nyholm anser definitivt att personlighet är viktigt.

- Det betyder inte att man inte ska vara kunnig eller att fenomenet skön snubbe skulle vara lika med att man inte kan någonting. Det är kombinationen som avgör. Det går också lätt till att man ser den sköna snubben som en extrovert, pratsam och social typ, men det behöver det inte alls betyda.

Också Taimitarha är inne på samma spår.

- Det är oerhört få jobb där man jobbar helt ensam och aldrig påverkar andra människor. Man samarbetar med chefer och närmaste kolleger, så för att summan ska bli något större är det nog viktigt, säger han.

Vad gör man om man är lite grå och tråkig?

- Om man mellan raderna läser in att grå och tråkig innebär att man är blyg så ska man kanske inte jobba som radioredaktör. Man måste känna sig själv så pass bra att man vet var man passar in och vad som får en att må bra. Det som man mår bra av blir man ofta också väldigt bra på, säger Nyholm.

Oscar Taimitarha är bankdirektör, Mela Nyholm är coach och lärare vid yrkesinstitutet Prakticum.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen