Hoppa till huvudinnehåll

Bombhot i Kairo - beredskapen höjs

Myndigheterna i Egyptens huvudstad Kairo har skärpt beredskapen efter att två bomber hittats på Kairos internationella flygplats. Samtidigt har en bomb exploderat i centrala Kairo i dag, varvid två människor skadades lindrigt.

Det är inte klart om det finns något samband mellan flygplatsbomberna och explosionen i centrum.

Bomberna på flygplatsen påträffades nära ankomsthallen, med hjälp av elektronisk övervakningsutrustning. Nu undersöker säkerhetspersonal videoupptagningar för att utröna vem som har placerat ut sprängladdningarna.

För bara en vecka sedan sade sig en filial till den radikala islamistorganisationen Islamska staten IS att den står bakom koordinerade attacker i Sinaiöknen, då ett trettiotal säkerhetsmän dödades.

Muhammed Mursi störtades 2013 Bild: EPA / Khaled Elfqi muhammad mursi

Störtandet av Mursi inledde våldsvåg

Islamiska militanta grupper har sedan 2013 riktat många bombattacker mot soldater och poliser i Egypten. Angreppen inleddes då armén störtade Muslimska brödraskapets Muhammed Mursi från presidentposten. Arméchefen Abdel Fatah al-Sisi efterträdde Mursi som president.

Oroligheterna i Egypten har drabbat landet hårt - inte minst turismen. Just nu vill den egyptiska ledningen visa att landet är stabilt. Man hoppas att en investerarkonferens, som hålls i Sharm el-Shejk i mars, ska uppväcka omvärldens intresse att investera i Egypten igen.

Egypten släpper al-Jazira-journalist

Egypten kommer kanske att släppa ytterligare en fängslad al-Jazira-journalist. Enligt Kanadas utrikesminister John Baird framskrider förhandlingarna med den egyptiska regimen om att frige den egyptisk-kanadensiska journalisten Mohamed Fahmy.

Fahmy är en av tre journalister vid al-Jazira som greps misstänka för att ha stöttat det förbjudna Muslimska brödraskapet och smutskastat Egypten. Sammanlagt greps tjugo anställda vid al-Jazira på grund av liknande anklagelser i början på 2013.

Fahmy sitter fängslad i Kairo. Hans familj meddelar att han kommer att avstå från sitt egyptiska medborgaskap för att underlätta frisläppningen.

Fahmys australiska kollega, Peter Greste, frigavs och deporterades i söndags efter 400 dagar i fängelse.

Läget för männens kollega, den egyptiska journalisten Baher Mohamed, är ännu oklar.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes