Hoppa till huvudinnehåll

EIF:s landslagsduo tror på speltid

William Lindqvist och Benjamin Källman
William Lindqvist och Benjamin Källman är EIF:s landslagsduo på heltid. William Lindqvist och Benjamin Källman Bild: Yle/Bubi Asplund william lindqvist,Ekenäs

Ekenäs IF:s unga fotbollsspelare Benjamin Källman och William Lindqvist har bägge spelat ett tjugotal pojklandskamper. Ingendera av killarna är överraskad över förtroendet, trots att EIF:s representationslag inte spelar på den högsta serienivån i landet.

Sexton år gamla Benjamin Källman säger att han tidigare var andra anfallaren i landslaget, men att han så småningom blivit den som ofta ingår i öppningselvan. Han säger att han under U17-landslagets tränare Kimmo Lipponen fått mera ansvar.

- Jag har också utvecklats efterhand. Det har förstås betytt mera jobb för mig, men jag har nog blivit ganska van med det, säger Källman.

Benjamin Källman (i mitten) i landslagsdressen mot Slovakien i september 2014.
Benjamin Källman (i mitten på bilden) i landslagsdressen i en landskamp mot Slovakien i Salo i september i fjol. Benjamin Källman (i mitten) i landslagsdressen mot Slovakien i september 2014. Bild: Yle/Patric Westerlund Ekenäs IF,Ekenäs,Benjamin Källman

William Lindqvist som nyligen fyllde 17 år har såväl i klubblaget som i landslaget spelat både mittback och ytterback. Han är en aning överraskad över det ansvar han fått axla i landslaget.

- Men, när jag har fått speltid här (i EIF) i division 2 senaste säsong så är man ju ganska bra spelare. Mot den bakgrunden är jag inte så överraskad.

Han säger sig ändå vara lite överraskad över ansvaret eftersom han kommer från en liten klubb på landet.

Ingen har ifrågasatt

William Lindqvist säger att det inte är speciellt ofta som de övriga spelarna i landslaget påminner dem om att de kommer från en liten stad.

- De andra spelarna känner ju oss från den tiden vi spelade i Esbolaget Honka. Men visst har de ibland vissa frågor om hur det är här på landet, säger Lindqvist med ett småleende.

Benjamin Källman säger att egentligen ingen har ifrågasatt att duon från Ekenäs ingår i landslaget.

- De flesta av killarna i landslaget spelar med juniorlag, medan vi får spela med herrar. Därför ligger vi ändå spelmässigt på samma nivå som de.

Båda killarna tror att serienykomlingen EIF kommer att placera sig i den övre halvan i division 1. Källman är inte riktigt säker hur mycket speltid han kommer att få i landets nästhögsta fotbollsserie.

- Svårt att säga ännu, eftersom jag inte vet hurudana förstärkningar vi kommer att få hit. Det beror sedan på var man står i rankingen, säger han.

William Lindqvist tror att det nog kan bli en del spelminuter för honom i EIF-försvaret.

William Lindqvist (nr 4) med bollen i landskampen mot Finland i Salo i september 2014.
William Lindqvist i en landskamp mot Slovakien i september i Salo. William Lindqvist (nr 4) med bollen i landskampen mot Finland i Salo i september 2014. Bild: Yle/Patric Westerlund talanger,Ekenäs

- Man måste bara kämpa hårt på träningarna och försöker hela tiden gå framåt. Det gäller att arbeta hårt.

Managern lovar speltid

EIF:s manager Peter Haglund tror och hoppas att båda talangerna kommer att få speltid.

- Vi hoppas att båda får en stor roll i laget. Men, man måste ju ta den där rollen, ingenting kommer gratis, säger Haglund.

Han säger att båda två har visat fina takter i såväl landslaget som klubbens träningar.

- Därför har vi stora förväntningar på att de kommer att spela mycket i sommar, säger EIF-managern.

Bra mottagna i ettan

Källman och Lindqvist säger att de har blivit väldigt bra mottagna av de äldre spelarna i EIF:s representationslag.

- De äldre spelarna lär oss mycket, inte bara i matcherna utan också på träningarna. De visar oss hur man kan göra saker bättre, säger Källman.

Han konstaterar dock att de yngsta spelarna i laget får en del extra uppgifter, precis som de yngsta spelarna i till exempel ett hockeylag.

- Vi får samla upp bollarna oh räkna dem efter träningarna och vi får flytta målen då när det ska göras. Vi får en del andra små uppgifter också, säger Källman.

Tyskland och Premier League

Ynglingarna säger att de inte ännu har tänkt så fruktansvärt mycket på framtiden och på målsättningar på längre sikt.

- Så mycket har jag inte funderat på det, utan försöker träna hårt och gå framåt i nuläge, säger Lindqvist.

Han säger ända att det skulle vara roligt att spela som proffs utomlands och medger efter en kort tankepaus att Tyskland skulle vara en bra plats att tjäna sitt levebröd som fotbollsspelare.

Benjamin Källman som förövrigt helt lämnat handbollspelandet, säger att Premier League i England intresserar honom.

- En dröm är att vara heltidsproffs i Premier League helt enkelt för att jag gillar den ligan, säger Benjamin Källman.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland