Hoppa till huvudinnehåll

Nytt hyreshus i Helsingfors får totalförbud mot rökning

Fimpa eller bli vräkt! Det gäller i Stapelstadens hyreshus. Bild: Yle rökare

Rökare göre sig icke besvär att flytta till Helsingfors stads nya hyreshus i Stapelstaden. Där kommer att råda totalförbud mot rökning. Den som röker blir vräkt och kan tvingas ersätta renoveringskostnaderna.

I Helsingfors stads bostäder är det tillåtet att röka och staden har under de senaste åren fått mycket feedback av arga invånare som skulle önska ett rökförbud. Därför kommer staden nu att bygga ett hus med 38 hyreslägenheter där det kommer att råda totalförbud mot rökning. Förbudet sträcker sig också till husets absoluta närhet.

Om en invånare mot förmodan röker i huset blir det anmärkning, varning eller till och med vräkning. Om någon röker inomhus kan denne också tvingas ersätta hyresvärden för renoveringskostnaderna. Tobaksrökning inomhus leder till omfattande renoveringsbehov eftersom ytorna skadas av röken.

- Dessutom är rökning en hälsorisk för invånarna och den stör grannarna. Jag tror att rökfritt intresserar helsingforsarna, säger vd:n för Helsingfors stads bostäder (Heka), Jaana Närö i ett pressmeddelande.

Närö säger att huset i Stapelstaden är ett pilotprojekt, men om invånarna förhåller sig positivt till rökförbudet kan det byggas fler liknande hus i framtiden.

Huset byggs i Stapelstaden, på Stapelstadsvägen 32. Lägenheterna kommer att vara mellan 42 och 99 kvadratmeter stora och huset ska stå färdigt i början av 2017.

Läs också