Hoppa till huvudinnehåll

Stor mystik kring Felix död

Felix Dahl
Goa i västra Indien är populärt bland turister från hela världen Felix Dahl Bild: Privat felix dahl

Det finns många frågetecken kring den unge finländaren Felix Dahls försvinnande i Goa i Indien. Felix, som var 22 år gammal, hittades död på en grusväg i Goa förra veckan, men varför han dog är höljt i dunkel.

Föräldrarna misstänker att Felix har bragts om livet och att myndigheterna i Indien inte tar dödsfallet på allvar.

På Utrikesministeriet bekräftar Heli Läntinen, administrativ sekreterare, att man är i kontakt med myndigheterna i Indien om Felix Dahls död, men hon avslöjar inga detaljer om hur han dog.

Nu väntar man på att mannens kvarlevor transporteras till Finland. På nätet har det också lagts ut uppmaningar att berätta vad man vet om Felix öde.

Felix Dahl
Felix Dahl Bild: Privat felix dahl

Föräldrarna oroliga

Enligt föräldrarna ska Felix ha uppträtt underligt ca en vecka innan han dog.

- Det var precis som om han var rädd för någonting, säger hans mamma Minna Pirhonen, som bor i Vanda, och som har varit i kontakt med Felix per telefon.

Hon tror att myndigheterna i Indien lägger ner utredningen för att dölja att det var frågan om mord - det här för att Goas rykte som turistort inte ska skadas. Därför hävdar de att det handlar om en olyckshändelse, gissar Pirhonen, som nu genomgår det värsta en förälder kan vara med om.

- Men ännu värre är det att inte veta vad det var som hände. Det enda sättet att få den indiska polisen att reagera är att det här blir offentligt.

Myndigheterna i Indien har Felix Dahls mor inget större förtroende för.

- Jag ringde dit och pratade med "investigating police", och han sa att det var olycka, att Felix ramlade, säger hon. Polisen förnekade att det handlar om ett mord.

Orsaken till att Pirhonen är misstänksam är att Felix ska ha blivit misshandlad kvällen innan han dog.

- Han var väldigt rädd, han frågade folk "Tror ni att jag är vid liv i morgon?", berättar Pirhonen. Alla trodde att han var paranoid eller mentalt sjuk, och det hade jag också trott, om han inte skulle ha hittats på gatan, nedslagen. Han låg på sidan och skyddade sitt huvud, och han hade två slag i baksidan av huvudet.

Felix var med i tv-serien "Drakan"

Felix Dahl är född i Uppsala men har bott i Finland sedan han var tio år gammal. Han gjorde sin militärtjänst i Dragsvik och medverkade också i den populära tv-serien "Drakan" som visades häromåret på Svenska Yle.

Felix studerade på Hanken i fjol samtidigt som han jobbade som försäljare. I oktober reste han till Goa.

Felix Dahl är både svensk och finsk medborgare, men eftersom han bodde i Finland är det UM och polisen här som utreder fallet.

Reporter Maria Wasström har talat med Felix mamma.

Läs också