Hoppa till huvudinnehåll

Tuomas Enbuske: Ge oss mer Uber!

Tuomas Enbuske.
Tuomas Enbuske vill att Uber ska ta fart i Helsingfors. Tuomas Enbuske. Bild: Yle / Ted Urho medieprofil

Medieprofilen Tuomas Enbuske är aktuell med en talkshow om kollektivtrafik. Men privat kör han bil till jobbet och vill se fler Uberbilar i Helsingfors.

Jag skulle gärna använda mig av Uber också i Helsingfors, men jag har ännu inte hittat en bil via appen. -Tuomas Enbuske

I sin nya talkshow för Helsingforsregionens trafik diskuterar Tuomas Enbuske kollektivtrafikens framtid i ett metrotåg. I det första avsnittet låg fokus på privatbilismen.

- Det är ju egentligen dumt att ha bil. De flesta bilarna i stan står stilla 96 procent av tiden, konstaterar Enbuske.

Själv är Enbuske privatbilist och kör för det mesta själv till jobbet. Han skulle gärna hyra ut den till taxitjänsten Uber som nyss lanserades i Finland.

- Jag skulle gärna använda mig av Uber också i Helsingfors, men jag har ännu inte hittat en bil via appen, säger Enbuske. Och varför inte, jag skulle bra kunna tänka mig att hyra ut min egen bil till en Uber-chaufför när jag inte själv använder den.

Kritisk till Kutsuplus

Av de befintliga transportmedlen i Helsingfors tycker Tuomas Enbuske bäst om spårvagnen.

- Den är lite som en buss, men du vet alltid vart den går. Att lära sig spårvagnsrutterna är dessutom enkelt, konstaterar han.

Kutsuplus-tjänsten förhåller sig Enbuske lite kritisk till. Enligt honom är tanken god, men konceptet har förvandlats till en partybuss för unga som inte vill betala för taxi. Kutsuplus-verksamheten subventioneras kraftigt med offentliga medel.

- Visst är det ju ett härligt system, men ska vi verkligen använda skattemedel på att ungdomarna ska få åka billigare till krogen, problematiserar Enbuske.

Jag åkte metron hela vägen till Östra centrum, och det var vackert. - Tuomas Enbuske om första metroturen som 13-åring.

Barndomsdrömmen om metron

Då Tuomas Enbuske som barn växte upp i Uleåborg drömde han om att åka metro. Nu har han en egen talkshow i den orangea tuben.

Den blivande radio- och TV-profilen besökte för första gången Helsingfors i medlet av 1980-talet. Då var hans stora dröm var att få åka den nybyggda metron.

- Mina föräldrar lovade att vi skulle åka, men så blev det inte av, minns Enbuske.

Fem år senare var det igen dags för ett Helsingforsbesök. Då gavs samma löfte, men det bröts igen. Tredje gången gillt lyckades han som trettonåring uppfylla drömmen.

- Det var i oktober 1990 och jag besökte Helsingfors tillsammans med en kompis. Jag åkte metron hela vägen till Östra centrum, och det var vackert, säger Enbuske drömmande.

Här hittar du Tuomas Enbuskes nya talkshow(på finska)