Hoppa till huvudinnehåll

Vonn och Gut favoriter i öppningsgrenen

Lara Gut
Lara Gut har vunnit en av säsongens fyra VC-deltävlingar i super-G. Lara Gut Bild: EPA / Hans Klaus Techt gut

Damernas super-G öppnar VM-tävlingarna i Vail/Beaver Creek i USA. Hemmahoppet Lindsey Vonn tillhör förhandsfavoriterna tillsammans med Lara Gut och duon utmanas närmast av Anna Fenninger. Tävlingen börjar kl. 20.00 och sänds i Yle Fem.

Förutsättningar: Tävlingpisten i Beaver Creek är relativt ny. Backen som bär namnet ”Raptor” invigdes först i november 2013 då damerna tävlade i störtlopp, super-G och storslalom i världscupen. Åkarna med Lindsey Vonn i spetsen har hyllat backen men samtidigt betonat att den absolut är en av de tuffaste på damsidan. Det bådar gott för en fartfylld och intressant tävling.

Håll koll på: Tidigare nämnda Vonn och Gut kämpar om guldet, men utmanas av Anna Fenninger och Tina Weirather. Skulle kännas dumt att inte lyfta fram regerande världsmästarinnan Tina Maze då det handlar om ett mästerskap, men högst upp på pallen kommer inte slovenskan fart att räcka. I fartgrenarna i de alpina mästerskapen brukar någon oftast överraska och denna gång kunde det vara Norges Ragnhild Mowinckel eller Österrikes Cornelia Hütter.

Visste du att: Det är idag exakt sex år sedan Lindsey Vonn tog sitt första av totalt två VM-guld då hon vann super-G-tävlingen i Val d’Isere. Lara Gut som då var blott 17 år gammal slutade sjua.

Referentens tips: Efter tre VM-silver så kommer Lara Gut att skaka av sig stämpeln som evig tvåa och Vonn får vänta till fredagens störtlopp före hon får kliva högst upp på pallen.

Damernas super-G med start klockan 19.50 i Yle Fem.

Svenskt referat: Kristian Karlsson, på finska Nina Vanhatalo tillsammans med Kalle Palander.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport