Hoppa till huvudinnehåll

Den allvarsamma humoristen

Hans Alfredsson och Tage Danielsson
Hasseåtage: Hans Alfredson (t.v.) och Tage Danielsson Hans Alfredsson och Tage Danielsson Bild: Knäppupps arkiv via Wikimedia Commons hans alfredsson tage danielsson

I år har det gått trettio år sedan Tage Danielssons död. Mest känd är han för sina många revyer tillsammans med Hans Alfredson, men tusenkonstnären Danielsson var också författare, filmregissör och en samhällsengagerad opinionsbildare. Mest av allt var han ändå en språkvirtuos, vars ordkonst aldrig upphör att fascinera.

Utan tvivel är man inte klok.

Jag minns inte var jag befann mig när jag hörde nyheten om Tage Danielssons alltför tidiga bortgång, men jag minns sorgen jag kände. Nu var den lysande ordkonstnären borta. Nu skulle det aldrig bli några fler tankar från roten, inga fler revyer och politiska kupletter, inga fler filmer och böcker.

Författare och humorist

Som ung vuxen hade jag nyligen upptäckt Tage Danielsson som författare. Revymakaren och ena hälften av den dynamiska duon Hasseåtage var bekant sedan tidigare. Fast som barn och tonåring tyckte jag bättre om Hasse Alfredson. Hans frodiga buskishumor tilltalade mitt barnasinne mer än Tage Danielssons lite mer sofistikerade intellektuella och politiska ordkonst.

Det här förändrade sig en solig vårdag 1981, då jag vid ett Stockholmsbesök köpte Tage Danielssons Samlade Dikter 1967-1967 i pocket. Den boken var en bra inkörsport till det Danielssonska författarskapet. En ny värld av hisnande ordakrobatik öppnade sig, en värld som bara delvis glimtat fram i de revynummer man kunnat höra på skiva och i radio.

I diktsamlingen fanns allt från fåniga nonsensdikter och originella ordlekar till skickliga parodier på klassiker ur den svenska litteraturen. Allt skrivet i en oefterhärmlig stil som ser enkel och självklar ut men ändå är alldeles unik.

Jag var såld, och slukade snabbt allt jag kunde komma över av Tage Danielsson.

Mångsidig renässansmänniska

Gläd dig i din knoppning, ty snart skall du varda utslagen!

Efter hand har jag lärt känna fler sidor av den mångkunniga renässansmänniskan Danielsson: den socialt och politiskt engagerade opinionsbildaren, den förvånansvärt produktiva filmregissören, den trofasta stöttepelaren som alltid ställde upp för vänner och kolleger. En allvarsam humorist som i grunden var en stor humanist.

I höst har det gått trettio år sedan Tage Danielssons död. Men jag föredrar att fira hans födelsedag, den 5 februari (han var faktiskt född på Runebergsdagen!). I år skulle han ha fyllt 87.

Radioprogrammet Fokus på Tage Danielsson sänds i Radio Vega torsdagen den 5.2 kl. 18.03. Repris onsdag 11.2 kl. 13.03. Du kan också höra programmet på Arenan.
Tage Danielsson

 • Född 5.2.1928 i Linköping, död 13.10.1985 på Lidingö
 • Genialisk ordkonstnär
 • Anställd vid Sveriges Radio 1954-1961, från 1961 fri företagare i underhållningsbranschen
 • Tretton revyer tillsammans med Hans Alfredson
 • Ett dussintal filmer
 • Omkring tjugo böcker och andra trycksaker
 • Dagsverser, tidningsartiklar, pamfletter
 • Sång- och schlagertexter, grammofonskivor
 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Skolmaten har blivit godare i Lovisa

  Lovisa använder allt mindre köptjänster i matlagningen.

  Lovisa har gått in för att tillreda skolmaten i det egna centralköket i stället för att köpa in mat av utomstående företag. Elever och personal i Forsby skola tycker att den smakar bättre nu.

 • Förbundsdagsvalet: Få regeringsalternativ möjliga för Merkel

  En så kallad Jamaica-koalition ett alternativ.

  I Tyskland vaknar man idag upp till en ny politisk verklighet. I gårdagens val tog sig det högerpopulistiska Alternative für Deutschland med buller och bång in i förbundsdagen. För förbundskansler Angela Merkel och hennes regeringskoalition var det en bitter dag.

Läs också

 • Stormakternas race till Syriens oljekällor

  Vilken strategi har Ryssland och USA för Syrien?

  När terrorgruppen IS är slagen vid sitt sista fäste i oljeprovinsen Deir ez-Zor i Syrien frågar sig många vad vändpunkten innebär för den syriska regeringen, dess allierade Ryssland och för den USA-ledda koalitionen med SDF, de Syriska demokratiska styrkorna.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje