Hoppa till huvudinnehåll

KD stoppade moderskapslagen - "förvånar mig inte"

mamma går med barn
mamma går med barn Bild: Nadine Mabinda mamma med barn

Kristdemokraterna har stoppat moderskapslagen, som skulle träda i kraft under den nuvarande valperioden. KD kritiseras av både Anna-Maja Henriksson och feministprofilen Gudrun Schyman.

Lagförslaget skulle lämnas in till statsrådet på torsdagen.

Enligt justitieminister Anna-Maja Henriksson hade justitieministeriet jobbat hårt för att få ihop förslaget inom utsatt tid. Hon är besviken på att Kristdemokraterna satte stopp för det.

- Det verkar som att man inte sett på det här ur barnens synvinkel. Dessutom finns det redan barn som har två mammor, säger Henriksson.

Nu kommer registrerade kvinnliga par, som fått barn genom konstgjord befruktning, inte att slippa den interna adoptionsprocessen.

För samboende kvinnor gäller fortsättningsvis att bara den ena kan vara förälder.

- I en situation där två samboende kvinnor kommit överens om att få ett barn tillsammans, kan den ena inte bli förälder, vilket är ett sämre alternativ än om ett barn fått ha två föräldrar.

”Finns redan olika familjer”

Den kända, svenska feministprofilen Gudrun Schyman besökte Yle Huvudstadsregionen under onsdagen, och hon är inne på samma linje som Henriksson.

- Vi måste lära oss att familjer kan vara olika – föräldrarna kan ha lika och olika kön och det kan finnas familjer som har fler än två föräldrar, säger Schyman.

Hon menar att ett fastställande av föräldraskapet borde kunna ske enkelt.

- Samhället och politikens uppgift är att se till att barn har ett bra skydd och en juridisk säkerhet och det erbjuder inte den nuvarande lagen. Det förvånar mig inte att det är Kristdemokraterna som fällde förslaget. Det finns en vurm och en längtan tillbaka till dåtidens gamla normer.

HBL var först ute med nyheten om att moderskapslagen slopas.

Läs också