Hoppa till huvudinnehåll

Skilsmässans sorg bearbetas i stödgrupp

Kvinna sitter på parkbänk och tittar ut över havet
Ensamhet är en av känslorna som diskuteras i stödgrupper för skilda föräldrar. Kvinna sitter på parkbänk och tittar ut över havet Bild: Yle melankoli

Det var inte meningen att det skulle bli så här. Hur ska barnen klara sig? Vad utsätter jag mina barn för? Det är många frågor som kommer fram i de stödgrupper för skilda föräldrar som Anne Bjaerre från Barnavårdsföreningen i Finland leder. I mars börjar en ny grupp träffas i Karis.

Anne Bjaerre konstaterar att det finns skilsmässor som är så såriga att barnen tar skada, men det behöver inte vara så.

- Vi har länge pratat om skilsmässobarn, men jag är trött på det. Barnen blir inte annorlunda bara för att föräldrarna är skilda. Jag är helt övertygad om att barnen har alla chanser att få ett liv som inte är präglat av att föräldrarna är skilda om man tar hand om barnen och sig själv.

Ny kurs börjar i Karis

Den 3 mars börjar en ny kurs i Karis för skilda föräldrar. Det finns ännu platser kvar i kursen, så den som är intresserad kan kontakta Anne Bjaerre, 040 771 0152, eller genom att se på barnavårdsföreningens webbplats.

Anne Bjaerre har lett grupper för skilda föräldrar sedan 2008. Bjarere konstaterar att det kan vara en hög tröskel till grupperna.

- Men de flesta brukar känna att det är bra att vara med då de väl har börjat.

Sorg, ensamhet och vrede

Hennes uppgift som ledare är att se till att gruppen följer det program som sätts upp.

- Deltagarna får dela med sig av sina egna erfarenheterm, om de vill. Många är bekymrade över barnen, det är sorg, vrede, ensamhet och besvikelse. Vi pratar om att få vardagen att fungera och kombinera det med föräldraskapet.

Anne Bjaerre säger att hennes uppgift är att hålla ihop gruppen.

- Jag ser till att alla får plats, ställer de rätta frågorna, lyssnar och skapar trygghet.

Åtta till tio personer ryms med i gruppen som träffas i tre timmar.

Läs också:
Kolumn av Anne Bjaerre vid Barnavårdsföreningen: Det gör ont, ont, ont!
Pussel hjälper skilsmässofamiljer

Läs också