Hoppa till huvudinnehåll

Stör inte den som läser!

Läsro-projektets logotyp
Söndagen den 8 februari firar vi Läsrodagen. Läsro-projektets logotyp Bild: Finlands Bokstiftelse läsro

Detta år firar vi Bokens år, och ett av evenemangen som alla kan delta i är Läsrodagen som infaller söndagen den 8 februari.

Enligt förläggaren Leena Majander-Reenpää drömmer många av oss om att få tid för att sjunka ner i en bra bok, men samtidigt har vi svårt att koncentrera oss och att stänga av alla störande element som vi är omgivna av idag, som datorer, mobiler, tv och radio, spelapparater, sociala medier …

Därför har Finlands Bokstiftelse gått in för att lansera en egen dag för läsningen, och man vill uppmana alla att freda söndagen den 8 februari som en dag för Läsro. Tanken är att vi skall ägna hela dagen, eller åtminstone en del av dagen, åt att läsa.

Hur man väljer att fira Läsrodagen står var och en fritt – man kan t.ex. lyssna på en ljudbok, man kan läsa ensam eller tillsammans, man kan läsa högt för varandra eller stilla och tyst i lugn och ro.

I Åbo kungör man julfred på julafton, och på Finlands Bokstiftelse har man med glimten i ögat gjort upp ett antal regler som man kan följa under Läsrodagen:

1§ Läsron omfattar all slags litteratur och alla läshörnor.

2§ Det är tillåtet att läsa tillsammans.

3§ Det är tillåtet att läsa för sig själv.

4§ Det är tillåtet att läsa för andra.

5§ Det är förbjudet att störa andras läsro.

6§ Det är strängt förbjudet att störa sin egen läsro med oviktiga sysslor.

Bokens år vill ge litteraturen synlighet

Verksamhetsledaren Laura Karlsson håller i trådarna för ”Bokens år 2015” – ett nationellt projekt där drygt 30 litteraturaktörer gått samman för att synliggöra boken. Med i projektet är såväl kommersiella aktörer som förlag och bokmässor samt bibliotek, litteraturföreningar, modersmålsföreningar, författareföreningar och översättarföreningar.

Idén till Bokens år kom från författaren och professorn Laila Hirvisaari, som tyckte att det under de senaste åren talats så mycket om litteraturens tillstånd och om den dystra framtiden för boken, och hon tyckte att det var dags att göra något för boken – att ge boken den uppmärksamhet som den förtjänar.

En uttalad avsikt med ”Bokens år 2015” är att lyfta fram litteraturen som en källa till glädje och upplevelser och att locka folk som kanske annars inte läser så mycket att ta fram en bok och börja läsa.

Bokmarknaden i gungning

Sjunkande försäljningssiffror har fått förlagen att hicka till, men Laura Karlsson poängterar att antalet utgivna böcker fortsättningsvis är stort i Finland – bara på Island ger man ut fler böcker per invånare än i Finland.

Faktum är dock att statistiken för tredje året i rad visar en nedåtgående kurva för försäljningen av den tryckta boken – i synnerhet översättningslitteraturen och seriealbumen har fått stryka på foten, medan en viss ljusning kan skönjas i genren barn- och ungdomslitteratur.

Frågan är om de sjunkande siffrorna är en trend eller normal fluktuation som beror på den allmänna recessionen, konstaterar Laura Karlsson som också noterar att intresset för läsning förefaller att stå sig hyfsat – trots att en mängd andra fritidssysslor tävlar om vår uppmärksamhet idag. Finländarna är ju också oerhört flitiga biblioteksbesökare.

Litteraturevenemang runtom i Finland

Enligt Laura Karlsson har året kommit bra igång med olika evenemang: redan i december tjuvstartade man med ett jippo på sociala medier där folk fick göra upp olika alternativa händelseförlopp till eller alternativa titlar på kända romaner.

Före årsskiftet gick också ett antal österbottniska bibliotek med i kampanjen ”Skänk en lässtund” som arrangeras av Syd-Österbottens Minnesförening där folk volonterat för att besöka vårdcentraler för att läsa en stund med och för de boende.

Ur vårens utbud av litterära evenemang lyfter Karlsson bl.a. fram två nya bokfestivaler i maj månad: Helsinki Lit, som har en internationell inriktning, och Kirjahyrrä i Nådendal - en festival som i första hand riktar sig till barn och unga.

På webben finns en händelsekalender där man samlar bokprojekt och litteraturevenemang från hela Finland, och där man kan leta upp olika evenemang i den region man råkar befinna sig.

Mer från programmet