Hoppa till huvudinnehåll

Arbetsmarknaden svår för utlänningar - "Man känner sig värdelös"

Ludo van Rouge
Ludo van Rouge Bild: Johan Myrskog/Smocka mittjobb

Många utlänningar har svårt att integrera sig i Finland och få arbete. Ludo van Rouge kommer från Italien och har haft stora svårigheter att hitta ett arbete.

- Man känner sig onödig och fullständigt värdelös, säger hon.

van Rouge är utbildad ekonom och har bott i Finland sedan maj då hon flyttade till Helsingfors tillsammans med sin finländska pojkvän.

- Eftersom jag inte behärskar språket är det näst intill omöjligt att integreras i samhället, säger van Rouge.

Granska arbetslivet med oss

mittjobb logo
mittjobb logo mittjobb
 • Svenska Yle granskade arbetslivet tillsammans med publiken.
 • I sociala medier användes #MittJobb.
 • Granskningen pågick 19.1 - 17.2.2015.
 • Svenska.yle.fi/mittjobb finns alla artiklar samlade.
Hon beskriver sin tid i Finland som frustrerande. Det tog endast en vecka för henne att få uppehållstillstånd men efter det har det varit svårt att gå vidare.

- Jag har en känsla av att företag föredrar att anställa finländare framför utlänningar. Många gånger upplever jag att jag dessutom haft bättre kvalifikationer, suckar hon.

Algerier tvingades byta namn

Hon vill inte kalla det diskriminering men att utlänningar har det svårt i Finland är något som Ludo van Rouge har upplevt.

- Personligen har jag inte råkat ut för något värre, men jag har en bekant som haft det tuffare. Hon är gift med en man från Algeriet som tvingades byta till ett finskt namn för att bli lämnad i fred, säger van Rouge.

van Rouge har nyligen hittat ett tillfälligt arbete för ett företag där hon sköter kontakterna till Italien. Framtiden i Finland ser dock inte ljus ut.

- Finland är fint men svårt för utlänningar. Är jag realistisk så vet jag att min framtid inte kommer att vara här, säger hon.

Språket avgör

Gavin van Dok
Gavin van Dok jobbar nu i it-branschen Gavin van Dok Bild: Johan Myrskog/Smocka mittjobb
Australiern Gavin van Dok hör till dem som till sist landat på fötterna. Han arbetar på ett it-företag i Helsingfors och har bott i Finland sedan 2006. Det var på en resa i Europa som han träffade sin dåvarande flickvän och flyttade med henne till Finland. För honom var det ändå en lång process med myndigheter för att klara sig här.

- Det tog sex år och många sömnlösa nätter innan jag fick fast uppehälle, säger han.

van Dok fick många ströjobb inom dagvård, som skolassistent och musiklärare men utan att riktigt hitta sin plats.

- Det är en paradox. För att som utlänning få ett fast jobb i Finland borde man hitta ett på förhand. Samtidigt är det så gott som omöjligt att få ett jobb om man inte är på plats i Finland, säger han.

Studier en lösning

Gavin van Dok valde att börja studera it och fick omedelbart jobb efter att han blev färdig.

- Det var nog en klar fördel att studera i Finland. Dessutom är it-språket ofta engelska, säger han.

Diskriminering är inte helt obekant för van Dok, trots att han inte heller själv råkat ut för det.

- Jag studerade med en kille från Irak som var utbildad ingenjör, otroligt smart och lärde sig dessutom finska väldigt snabbt. Han och en annan studiekompis sökte samma jobb. Den finska studiekompisen fick jobbet fast hon inte alls hade samma kvalifikationer som han. Det var först efter att hon insett att hon inte ville ha jobbet och hon tipsade arbetsgivaren om honom, som gjorde att han till slut fick jobbet, säger van Dok.

Nationaliteten spelar in?

Inte lätt

 • Sysselsättningsgraden bland invandrare är lite över 50 procent vilket är ungefär tio procentenheter mera än i början av 2000-talet.
 • Skillnaden i sysselsättningsgrad varierar kraftigt mellan de olika invandrargrupperna.
 • Det är vanligt att invandrare har låglönearbeten.
Det verkar som om nationaliteten spelar en viss roll. Enligt Helsingfors Arbis invandrarkoordinator Ann-Jolin Grüne är språket det största hindret för invandrare att bli integrerade.

- Processen är lång. En person kan ha hur bra färdigheter och utbildning som helst. Utan språkkunskap och kulturkännedom är det tyvärr ändå inte tillräckligt för många arbetsgivare, säger hon.

I många fall handlar det också om arbetsgivares förutfattade sinnesbilder.

- För många arbetsgivare känns invandrare från västvärlden helt enkelt närmare och tryggare än invandrare från till exempel Afrika, säger Grüne.

Text och bild: Johan Myrskog, Smocka
Video: Jonatan Sandell, Smocka

Se intervju med Ludo van Rouge (på engelska):

Läs också

Nyligen publicerat - Mitt jobb

 • Chatt: Vad händer i arbetslivet?

  Arbetslösheten stiger och med den osäkerheten på alla jobb.

 • Sporrar sjukpensionsavgifterna rätt?

  ISS-koncernen undviker höga pensionsavgifter genom att flytta sjukliga anställda till mindre sjukservicebolag. Konkurrenten Lassila & Tikanoja har däremot infört en sjukförsäkringskassa som är obligatorisk för alla anställda.