Hoppa till huvudinnehåll

Fritidsfiskare i Borgå säljer gös svart

göspilke på borgå å
Borgå å är ett populärt ställe för pimpelfiskare. (arkivbild) göspilke på borgå å Bild: YLE/Stefan Härus pilkare på borgå å

Det är svårt att bevisa, men det verkar ligga sanning i ryktena om att en del vinterfiskare som fångar gös i Borgå å säljer sin fångst svart. Sådan verksamhet har följder för gösstammen, yrkesfiskare och skattemyndigheterna.

Gubbarna går till en skåpbil med sina plastkassar och säljer fisken till ett billigt pris. Sedan förs den till Helsingfors.

Vid havsbandet har endast yrkesfiskare haft rätt att sälja sin fisk, men just nu förbereds ett lagförslag som skulle införa samma restriktion i Insjö-Finland.

Yrkesfiskare Mikael Lindholm i Lovisa säger att det i Östnyland också alltid har funnits fritidsfiskare som försöker sälja sin fångst svart.

– Exempelvis i Borgå å där det i evigheter har pimpelfiskats stora mängder gös har jag hört att det finns en skåpbil som gubbarna går till med sina plastkassar. De säljer fisken till ett billigt pris och sedan förs den till Helsingfors, säger Lindholm.

Också i Abborrfors

Han har också hört om motsvarande verksamhet i Abborrfors på gränsen mellan Strömfors och Pyttis, där siken inte kan vandra upp för strömmen vid kraftverket om hösten.

Där har stora ett kilograms sikar sålts för 5 euro styck, snarare än till kilopris.

– Det här problemet är något vi på allvar borde få bukt med, eftersom vi yrkesfiskare får lida för det. Den första hanteringen av fisken kanske inte heller sköts rätt i händerna på någon som inte kan fiska ordentligt, och då blir kvaliteten sämre.

”Ingen orsak att inte tro på det”

Verksamhetsledare Christian Lindén vid Nylands Fiskarförbund, själv Borgåbo, bekräftar Lindholms uppgifter vad gäller fritidsfisket i Borgå å.

Främst rör det sig om uppgifter i tredje hand, men Lindén säger att det inte finns någon orsak att misstro iakttagelserna.

– En före detta fiskeövervakare har fått rapporter om det. Främst är det de laglydiga fritidsfiskarna som säger till åt övervakaren att den och den har fått så och så mycket gös, och en skåpbil kom och for i väg med fångsten. Antagligen har pengar bytt händer.

Det finns ändå inga konkreta bevis, eftersom svart fiskhandel inte råkat förekomma då fiskeövervakaren har varit på plats. Video eller foto skulle vara det bästa bevismaterialet.

För lite resurser

Gös och gösfileer
Lätt att fånga mycket gös i Borgå å. Gös och gösfileer Bild: Yle/Monica Slotte gös
Dessutom är det väldigt svårt att göra något åt verksamhet av den typ som tros äga rum i Borgå. Det här beror bland annat på att det numera inte finns några begränsningar för hur mycket fisk en fritidsfiskare får fånga.

Den allmänna fiskerätten gör också att fritidsfiskare inte behöver tillstånd.

– Sedan är det en resursfråga. Man borde vara där 24 timmar i dygnet sju dagar i veckan för att kunna få fast sådana här gråekonomer, säger Lindén.

Fiskeövervakarnas ringa befogenheter sätter också käppar i hjulen för övervakningen. Lindén ger ett konkret exempel.

– Om exempelvis en pimpelfiskare har råkat få en undermålig gös, det vill säga en som är under 40 centimeter lång, och satt in den i sin ryggsäck kan övervakaren be att få mäta den, men fiskaren behöver inte gå med på det. Bara polisen kan tvinga fiskaren att visa vad han satt undan.

Yrkesfiskarna behandlas som de värsta bovarna

Yrkesfiskaren kanske kommer upp till samma mängd, men ska leva på det och betalar skatt för sin fångst, medan fritidsfiskarna säljer sin svart.

Om svart göshandel pågår vid Borgå å om vintern är det problematiskt ur flera synvinklar.

Lindén säger att de få yrkesfiskare som finns kvar får kritik från alla håll och kanter, men sanningen är den att yrkesfiskarnas fångster är större än fritidsfiskarnas endast vad gäller lax, strömming och vassbuk.

I Borgå finns dessutom bara ett tiotal heltidsyrkesfiskare jämfört med några hundra fritidsfiskare.

– Vi har tidigare fått rapporter om jiggfisket vid åmynningen under senhösten. Då kan ett båtlag bestående av två, tre fiskare ta upp hundra kilogram per dag. En yrkesfiskare kan komma upp till samma mängd, men vittjar inte näten varje dag. Då är det mening att han ska leva på det och han betalar skatt för sin fångst, medan fritidsfiskarna säljer sin svart.

Skatteintäkter går till spillo

Staten blir alltså av med en hel del pengar i skatteintäkter. Då det gäller vinterfisket på ån innebär verksamheten också en risk för gösstammen.

Gösarna kommer upp i åmynningen, som är ett litet vattendrag jämfört med de stora fjärdarna utanför och trängs på ett litet område. Då många fiskare samlas på isen plockar de kanske upp ett ton gös per dag, varje dag.

Enligt Lindén har det här större följder för gösstammen än de några ton yrkesfiskarna tar upp på hela året.

Skattemyndigheterna får få anmälningar

Revisionschef Heimo Häkkinen vid Nylands skatterevisionsenhet säger att skattemyndigheterna får in några tips som gäller fiskförsäljning per år.

– I huvudsak brukar tipsarna misstänka att en fiskförsäljare eller yrkesfiskare som säljer fisk på torget eller i saluhallen inte meddelar om all sin försäljning, säger han. Däremot får vi så gott som inga tips som gäller fritidsfiskare som säljer fisk.

Fiskförsäljning sker oftast med kontanter. Det här gör det svårt för skattemyndigheterna att kolla att allt går rätt till.

Fiskförsäljning sker oftast med kontanter. Också fritidsfiskare borde betala skatt på sin försäljning, men om en fritidsfiskare säljer fisk direkt åt konsumenten finns det oftast inga kvitton.

Det här gör det svårt för skattemyndigheterna att kontrollera att allt är som det ska.

– Om fisken säljs exempelvis till en restaurang borde köparen få ett kvitto för sin egen skattedeklaration. Då kan vi jämföra det med den information försäljaren har uppgett.

Skattemyndigheterna har dessutom en blankett på nätet där vem som helst kan anmäla misstänkt gråekonomisk verksamhet. Blanketten hittas här.

Artikeln har uppdaterats med skattemyndigheternas kommentarer klockan 10.50.

Läs också