Hoppa till huvudinnehåll

Gangsterhurrin rappar om att röka gräs

Likanen Etelä
ADOD och Mc Rambo vill vara anonyma och rappar alltid med sina masker. Likanen Etelä Bild: Yle/Hanna Rundell likanen etelä

Finlandssvenska Likanen Etelä toppar albumlistorna just nu. Kyrkslättduon rappar om att röka och sälja gräs. Med sin "hurrirap" vill de visa en annan sida av Svenskfinland. Kändisar har ett ansvar, säger rusmedelsexpert Anne Ahlefelt.

Vi träffas i Rambos radhuslägenhet i Kyrkslätt. ADOD bultar på dörren och Mc Rambo skrattar när han öppnar. Inte polisen den här gången. De går ut på balkongen och en söt lukt sprider sig i lägenheten.

- Stör det om jag röker på under intervjun? frågar ADOD.

Vår image är att vi är gangsterfinlandssvenskar. Många visste kanske inte om att sådana finns. Vi försöker krossa stereotypin av finlandssvenskar som vi aldrig har ansett oss tillhöra

Mc Rambo och ADOD är tvåspråkiga men identifierar sig starkt som finlandssvenskar. Som artister uppträder de alltid med masker. Dels för att det började som ett skämt och dels för att de rappar om "så rojsiga saker".

- Vi rappar om att vara finlandssvenskar i Kyrkslätt och komma från tuffa omständigheter, säger de.

Likanen Eteläs färska debutalbum Kirkkonummi LP har dykt upp i topplistorna över de mest inköpta skivorna i Finland i slutet av januari. I veckan bytte de skivbolag till Monsp Records och flera konserter är bokade på klubben Tavastia. Förra skivbolaget Överdog kontaktade rapparna efter att ha hittat deras musikvideon på Youtube. I låtar som H.U.R.R.I, Pikkuhurrista Asti och Nopein Tie Kylille (y-juna) rappar de om vardagen i Kyrkslätt.

I videona ser man bland annat poliser i grismasker och män som säljer droger. Låten Onko Kirkkonummi Hereillä har över en miljon visningar på Youtube. Dessutom har de nästan 7000 gillare på Facebook och 2800 fans på Instagram där de friskt delar bilder på cannabis i olika former.

Likanen Etelä
Mc Rambo och ADOD vill dra på sig maskerna innan de ska fotas hemma i soffan i Rambos radhuslägenhet. Det är här de skriver sina låtar. Vi hoppas att vi inte är någons förebilder, säger ADOD bakom gasmasken. Likanen Etelä Bild: Yle/Hanna Rundell likanen etelä

De är i slutet av tjugoårsåldern och befinner sig i arbetslivet. Rapparna är överraskade över den plötsliga framgången och säger att de aldrig hade planerat att någon annan än deras kompisar skulle lyssna på musiken.

- Vi tänkte inte att det skulle bli så här stort. Det började som ett skämt, säger Mc Rambo.

Det är nutid. Barn röker gräs, det är så det är. Det är oroväckande om de är i vår ålder och ännu röker gräs.

Ni rappar om att röka på och deala? Hur ser ni på er roll som förebilder för unga?

- Jag hade inte planerat att göra min musik för minderåriga. Förstås vill jag inte att unga ska börja röka och knarka bara för att de lyssnar på vår musik. Det är alla människors egen sak vad de gör med sitt liv, säger Mc Rambo.

- Knappast gör någon det heller. Vi gör musik om det vi känner till. Med yttrandefrihet. Vi hoppas folk tar till sig det goda från musiken istället för det negativa, tror ADOD.

15-16-åringar har åkt fast för att ha sålt och använt cannabis i Kyrkslätt, vad tycker ni om det?

- Det är säkert inte bra, men det är var och ens val. Unga vill prova det som är förbjudet, säger Mc Rambo.

- Det är nutid. Barn röker gräs, det är så det är. Det är oroväckande om de är i vår ålder och ännu röker gräs. Enligt vissa människor borde man "ha sin shit together" i det här skedet och inte hålla på och rappa om Kyrkslätt och hur vi röker gräs, säger ADOD.

Han fyller pappret med gräs och rullar det mot bordet.

- Aj vårt budskap? Vi har inget desto större budskap, vi berättar bara om hur det är. Om att knarka, supa och slåss i Kyrkslätt.

"Kändisar har ett ansvar"

En som opponerar sig är Anne Ahlefelt, projektchef på föreningen Ehyt som gör förebyggande rusmedelsarbete. Ja, man har konstnärlig frihet och yttrandefrihet, men kändisar ska också veta att offentlighet medför ett ansvar.

- Visst påverkas unga av sina idoler, även om det beror på åldern. Det räcker att man syns i media så blir man en förebild för många. Samtidigt har många unga i dag ett kritiskt tänkande mot allt som publiceras i media, säger Ahlefelt.

Fenomenet med idoler som är öppna med sitt drogbruk inte är något nytt.

- Vi har länge sett det i USA, men nu kommer det hit till Finland också.

Enligt Mirjam Kalland, före detta ordförande på Mannerheims barnskyddsförbund, kan kändisar som dessa ha en neutraliserande effekt på sådant som är olagligt.

Anne Ahlefelt kommenterar närmare här.

"Knarkar, super och slåss"

H, U, R, R, I - straight outta Motherfuckin Kirkkonummi, ljuder det ur högtalarna I Mc Rambos lägenhet. Här finns få tomma ytor. Det ligger skivor, disk, burkar och kläder slängda överallt. Men Mc Rambos tvätt hänger prydligt i tamburen. Han gömmer ett rosa täcke innan vi tar bilder i den nersuttna soffan.

- Det ser för Hello Kitty-aktigt ut, säger han.

- Vår image är att vi är gangsterfinlandssvenskar. Många visste kanske inte om att sådana finns. Vi försöker krossa stereotypin av finlandssvenskar som vi aldrig har ansett oss tillhöra, säger ADOD

likanen etelä
Likanen Etelä och några av deras kompisar har likadana tatueringar. likanen etelä Bild: Likanen Etelä likanen etelä

"Låter jävligt dumt på svenska"

Pojkarna träffades i Kyrkslättshögstadium och började rappa tillsammans. Det var finnarna mot "hurrina" (hurri = finskt öknamn för finlandssvenskar) i Kyrkslätt och de gjorde hurrigrejen till en överidentitet.

- Vi tog skällsordet som en styrka istället och började pusha det, säger ADOD.

- Det blev ett fillerord som är bra att använda när man skriver rap. Det lättar många saker, säger Mc Rambo.

likanen etelä,
Ute på byn i Kyrkslätt är det många som vet vem som finns bakom maskerna. likanen etelä, Bild: Yle/Hanna Rundell likanen etelä

De rappar bara på finska även om de funderat på att gömma någon svensk låt på ett spår.

- Det låter så jävligt dumt när man rappar på finlandssvenska. Man har sett en handfull misslyckade försök. Finska har hård klang och låter aggressivt. Finlandssvenska hackar inte så rytmiskt i mina öron, säger ADOD.

De tror att få skulle lyssna på finlandssvensk rap i Finland och att muminrap inte skulle gå hem Sverige. Likanen Etelä säger att de vill sprida hurrimusiken till de finskspråkiga. Duon har samarbetat med finska rappare som gillar deras hurri-image.

- De tycker att det är roligt när de får kalla oss för hurrit och de flesta brukar vilja säga några ord på svenska i våra sånger. De tycker det är jätteroligt att få rappa lite på svenska, säger ADOD.

- Kanske vi får ut lite av det finlandssvenska till Finland och världen, säger Mc Rambo.

Är ni gangstrar?

- Kanske i vår egen lilla hyperrealitetsvärld. Inte är vi så jättefarliga, säger ADOD.

- Någon kan tycka att vi är "dorkan", säger Mc Rambo.


Läs också:
Varning för farlig, syntetisk cannabis
Niondeklassare: Jämnåriga har sålt och erbjudit cannabis
Cannabishärva bland unga i Kyrkslätt

Läs också