Hoppa till huvudinnehåll

Katastroftillstånd på Galápagosöarna

Galápagossköldpadda Bild: Bo-Göran Lillandt ensamme george

Ecuador har utlyst katastroftillstånd på de berömda Galápagosöarna en vecka efter att ett fraktfartyg körde på grund vid öarna. Fartyget har en del farliga ämnen i lasten och 45 000 liter bränsle i tankarna.

Det har läckt en del men läckaget har kontrollerats med oljebommar.

Galápagosöarna Bild: Michaela von Kügelgen stilla havet

Tack vare katastroftillståndet har myndigheterna genast ekonomiska möjligheter att handskas med situationen. Ecuador kan nu snabbt skicka hjälp från fastlandet för att försöka undvika en miljökatastrof i det känsliga ekosystemet.

Landleguan
Leguan Landleguan Bild: Michaela von Kügelgen iguana

Räddningsmanskap försöker dra fartyget flott och bogsera bort det.

Galápagosöarna, som ligger kring tusen kilometer från Ecuadors kust, är kända för sin unika flora och fauna. Öarna är hem till många unika arter som till exempel jättesköldpaddor och havsleguaner.

Öarna, som är ett av Unescos världsarv, är också kända för Charles Darwins forskning som resulterade i hans teori om naturligt urval.

Darwin kom till Galápagosöarna år 1835 och stannade ungefär fem veckor, då han studerade geologi och biologi på fyra av öarna. Han skrev sedan boken Om arternas uppkomst, till stor del inspirerad av materialet som han samlade på öarna.