Hoppa till huvudinnehåll

Lovisaelever fick njuta av Törnrosa

Porvoo ensemble Borgå spelar i Lovisa kyrka.
Porvoo Ensemble Borgå spelar i Lovisa kyrka inför lågstadieelver. Porvoo ensemble Borgå spelar i Lovisa kyrka. Bild: Yle / Hanna Othman musiksaga

Musik av Erkki Melartin hittas inte på de flesta lågstadieelevers spellista, men efter onsdagen har en stor del av sex- till åttaåringarna i Lovisa i alla fall hört den. Musiksagan Prinsessan Törnrosa framfördes i Lovisa kyrka.

– Det var roligt, och någon gång lite tråkigt, säger åttaåriga Sofia efter föreställningen.

– Det var roligt när mannen berättade sagan, säger också åttaåriga Bea och tillägger att hon inte hade hört sagan om prinsessan Törnrosa tidigare.

Eleverna Sofia, Bea och Maxim från Generalhagens skola i Lovisa.
Sofia, Bea och Maxim från Generalshagens skola. Eleverna Sofia, Bea och Maxim från Generalhagens skola i Lovisa. Bild: Yle / Hanna Othman generalhagens skola
På frågan om de hört klassisk musik tidigare skakar flickorna på huvudet, men deras klasskamrat Maxim berättar att han har hört eftersom hans pappa ibland lyssnar på det på radion och i telefonen.

Som favoritartister räknar andraklassisterna upp Tuuli, Anna Abreu och Robin, för att inte glömma Psy som gjorde låten Gangnam style.

En ny musikstil för eleverna

Lärare Ida Nordman från Generalshagens skola tyckte det var roligt och lärorikt att få uppleva musiksagan Prinsessan Törnrosa i Lovisa kyrka.

– Det är redan bra att eleverna får lyssna på klassisk musik, det gör de inte så mycket annars.

Juha Hostikka i Lovisa kyrkas predikstol.
Berättaren Juha Hostikka i predikarstolen. Juha Hostikka i Lovisa kyrkas predikstol. Bild: Yle / Hanna Othman juha hostikka
Efter föreställningen räknar hon ändå med att hon måste diskutera med eleverna om det de sett. Hon tror bland annat att många kan ha svårt att koppla ihop det som berättaren Juha Hostikka sade med de känslor som musiken sedan förmedlade.

Nöjd kantor

Kantor Vera Tollander var väldigt nöjd med evenemanget som Lovisa församlingar arrangerade tillsammans med Musikinstitutet. Hon hoppas på att kunna arrangera liknande konserter i framtiden.

– Det här var ett jättelyckat koncept. Musiksagor är ett enkelt sätt att erbjuda barn, i det här fallet förskolan och lågstadieklasserna ett och två, klassisk och levande musik. Samtidigt får de bekanta sig med kyrkorummet.

För musiken stod Porvoo Ensemble Borgå under ledning av Jackie Shin.

Läs också