Hoppa till huvudinnehåll

Unga gör också vettiga saker på nätet

Linda Mannila spelar datorspel och David Mannström förklarar hur spelet går till.
På temakvällen fick man chansen att prova på att spela spel. Här spelar Linda Mannila och David Mannström instruerar. Linda Mannila spelar datorspel och David Mannström förklarar hur spelet går till. Bild: Yle/Malin Valtonen david mannström,Ekenäs

Internet är inte bara fula gubbar. Det fick föräldrar till studerande vid Ekenäs gymnasium lära sig på en temakväll. Tvärtom ger nätet massor med möjligheter till unga att kommunicera och vara kreativa.

It och internet överlag är många gånger förknippat med rädslor och skräckscenarion. Men internet ger också mycket möjligheter till dagens unga - något som föräldrar inte alltid är medvetna om.

Därför ordnade Ekenäs gymnasium en temakväll för föräldrar, där ungdomarna själva presenterade vad allt de gör på nätet.

Under temakvällen fick föräldrarna veta mera om spel, bloggar, sociala medier och foto, video och musik på nätet.

- Vi ville belysa saken från ett annat perspektiv än att lyfta ett varnande finger, berättar rektorn Mikael Eriksson.

Större inblick

Björn Lindqvist var en av föräldrarna på plats. Han har fått en större inblick i varför ungdomarna spenderar så mycket tid på nätet.

- Jag har en mera positiv bild av ungdomarna nu. Nu har jag fått bekräftat att de gör mycket vettigt på nätet, säger Lindqvist.

Björn Lindqvist och sonen Simon Lindqvist.
Pappa Björn Lindqvist använder internet mycket men på ett annat sätt än sonen Simon Lindqvist. Björn Lindqvist och sonen Simon Lindqvist. Bild: Yle/Malin Valtonen lindqvist simon,Ekenäs

Tillfället var givande också för Cilla Löfgren.

- Jag har fått en större insyn i ungdomarnas vardag och förstår bättre varför det piper i telefonerna och varför det är viktigt att sitta framför datorn hela tiden.

Både Lindqvist och Löfgren använder dator på jobbet och de finns också på Facebook. Men de använder inte alls internet på samma sätt som dagens unga gör.

-Jag har varit ganska utanför, inser jag nu, berättar Cilla Löfgren.

Teknikutvecklingen är läskig

Löfgren visste inte att de som studerar vid gymnasiet använder internet väldigt mycket i sina studier. För henne var det också nytt att forskning visar att spel gör att unga lättare lär sig språk såsom engelska.

Men hon tycker ändå att det är lite läskigt att tekniken har gått så jättelångt framåt.

- Jag tycker det är skrämmande att man hela tiden ska vara uppkopplad och online.

Cilla Löfgren från Ekenäs.
För Cilla Löfgren är det helt främmande att barn i grundskolan ska börja lära sig att koda. Cilla Löfgren från Ekenäs. Bild: Yle/Malin Valtonen löfgren cilla,Ekenäs

Björn Lindqvist förstår att ungdomarna använder nätet eftersom möjligheterna är enorma. Men att ha många möjligheter gör det också ibland svårare, anser han.

- När vi var unga var vårt liv mycket enklare. När världen öppnar sig så är det också svårare för det finns så mycket där ute.

Arbetsgivaren googlar dig

Han ställer sig frågande till att ladda upp bilder på sig själv och sina barn på till exempel bloggar.

- Vill barnen när de växer upp se bilder på sig själva då de var barn, frågar han sig.

Var försiktiga med vad ni skriver och vad ni gör på internet, uppmanar Björn Lindqvist.

- Om några år kommer vi arbetsgivare att sitta och söka på nätet vad personer har gjort. Det kan vara väldigt positivt men det kan vara negativt också.

Ingen tid för blogg eller foto

Cilla Löfgren tyckte det var härligt att se vad ungdomarna sysslar med på nätet. Men själv är hon inte sugen på att spela varken spel eller skriva blogg.

- Skulle jag ha tid så skulle jag sitta och laga fotoböcker och redigera men då måste jag prioritera bort något annat istället, säger hon.

Elin Sundström.
Elin Sundström berättade om sociala medier på temakvällen. Elin Sundström. Bild: Yle/Malin Valtonen sundström elin,Ekenäs

Nöjda föräldrar

Elin Sundström och Simon Lindqvist presenterade sociala medier för föräldrarna på temakvällen. Föräldrarna verkade vara glada och nöjda med programmet, enligt Lindqvist.

- Jag var ganska förvånad över hur intresserade de var, säger Elin Sundström.

Internet är framtidens melodi

Det var första gången Ekenäs gymnasium ordnade något i den här stilen och rektorn Mikael Eriksson är nöjd över att 40 föräldrar dök upp.

Mikael Eriksson vid Ekenäs gymnasium
Mikael Eriksson kom på idén att ordna en temakväll om it och internet i Ekenäs gymnasium. Mikael Eriksson vid Ekenäs gymnasium Bild: Yle/Malin Valtonen eriksson mikael

Mycket av studierna sker i dag över nätet och studentskrivningarna kommer också så småningom att skrivas på dator. Datorer och internet är helt enkelt framtidens melodi.

- Det finns ingen återvändo. Det är bara en bra sak, skolan måste leva i nutiden, säger Eriksson.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland