Hoppa till huvudinnehåll

”Unga klarar av att vara kritiska till cannabis”

Kannabis-planta på fönsterbräda
Kannabis-planta på fönsterbräda Bild: Yle/Tiina Karjalainen kannabis-odling

Cannabis är ganska långt normaliserat och unga måste ta ställning till det i allt yngre ålder. Men budskap från populärkultur går inte in i ungdomarnas hjärnor kritiklöst. Det säger Anne Ahlefelt, projektchef vid föreningen Förebyggande rusmedelsarbete Ehyt.

Cannabis som tema i populärkultur är helt i enlighet med dagens anda, säger Ahlefelt appropå rapduon Likanen Etelä som rappar om att sälja och röka cannabis.

Anne Ahlefelt är projektchef vid Ehyt, föreningen Förebyggande rusmedelsarbete
Anne Ahlefelt är projektchef vid Ehyt, föreningen Förebyggande rusmedelsarbete Bild: Yle/Julie Ebbe ehyt

- Det är ett visst ställningstagande till de rådande normer som de verkar vara ute efter, säger hon.

Enligt Ahlefelt är cannabis väldigt normaliserat i dagens läge – det syns överallt i media och de unga blir tvungna att ta ställning i ett väldigt tidigt skede i livet. Problemet är att vuxna ofta inte hänger med i den utvecklingen och då saknar unga ett bollplank.

Populärkultur gör skillnad

De budskap som förs fram av profiler inom populärkulturen har en viss påverkan på attityderna som unga hyser, men Ahlefelt påpekar att det inte är så enkelt.

- Dagens unga är väldigt smarta och jag litar på att de klarar av att vara kritiska och diskutera ur olika synvinklar. Det är inte så att budskap så där bara går in i hjärnorna och blir till ett beteende, säger hon.

Ett visst ansvar har kända profiler ändå, ett ansvar de får så fort de blir kända och når ut med sitt budskap.

- Vare sig de vill det eller ej, så ser många upp till dem. Eftersom kanalerna i dag är så många så når budskapet också ut till väldigt många och det är svårt att sätta åldersgräns på innehåll som kanske inte är menat för en yngre publik, säger Ahlefelt.

Legalisering väcker diskussion bland unga

Debatten om legalisering av cannabis har fått fart den senaste tiden, mycket tack vare att bland annat flera delstater i USA gått in för legalisering. Det är något som Ahlefelt i arbetet med ungdomar har märkt av.

- Debatten går het och de unga vill väldigt gärna tala om det, det lyfts många exempel från runt om i världen. Det vi ännu väntar på är de negativa exemplen. Många länder avvaktar och ser hur det går för de som legaliserats. Man kan se det som ett mänskligt experiment, tyvärr. Men visst är det viktigt att diskutera och fråga sig hur vi vill ha det här i Finland.

Läs också:
Gangsterhurrin rappar om att röka gräs
Washington DC och Oregon legaliserar marijuana