Hoppa till huvudinnehåll

"Vi kan inte ta ut virke med våld"

Kjell Dahlberg gallrar skog i Tenala.
Kjell Dahlberg gallrar skog i Tenala. Bild: Yle/Marica Hildén s kog

Då tjälen inte når nämnvärt djupt, så blir skogshuggaryrket knepigt. Det vill säga om man använder stora skogsmaskiner. Om man däremot väljer att ta sig till skogen till fots, så har vintern varit ypperlig.

"Alla som jobbar med naturen måste leva med naturen."
Ove Simosas

Med stora skogsmaskiner vill man gärna ha en stadig mark att köra på. Om man då vill ta sig djupt in i skogarna, så krävs det att det är kallt en tid, så att tjälen hinner ta sig ner i marken och göra den hård.

Den pågående vintern har tjälen ändå inte hunnit göra sitt jobb, då de korta kalla perioderna har växlats med långa varma. Ove Simosas, skogsrevirinstruktör i Borgå, menar att skogshuggarna har fått ta sig en ordentlig funderare då det inte finns en ordentlig tjäle.

Revirinstruktör Ove Simosas
Ove Simosas Revirinstruktör Ove Simosas Bild: YLE/Johnny Holmberg skogsreviret

- Det är helt klart att det påverkar och vi måste fundera var man kan hugga. Till all tur har vi en hel del ställen att välja mellan, också i utkanterna av skogarna där det är fastare mark.

På naturens villkor

Simosas berättar att skogsägarna gärna skulle fälla fler träd, men det är inte alltid möjligt att gör i den grad ägarna önskar.

- Alla som jobbar med naturen måste leva med naturen. Vi kan inte med våld ta ut virke ur skogen om det inte är vettigt före, konstaterar Simosas.

Trots att man inte får ut så mycket som önskat ur skogen just nu, så är det ändå inget stort problem för skogsbranschen. Efterfrågan är inte så stor just nu, så utbudet möter efterfrågan rätt så bra.

Bra väder för att röra sig i skogen

Något ont för vanligtvis också med sig något gott. Den här vintern har det inte varit några större problem med att få skogsmaskinerna att fungera, då de inte tagit skada av kölden.

Dessutom är vintern riktigt bra för de skogshuggare som undviker de stora skogsmaskinerna och hellre går till fots och sågar med motorsåg.

- Det har varit bra förhållanden att vara i skogen, det har varit passliga temperaturer. Om det är riktigt kallt, kring minus 20 grader, så blir kvistar och stammar ganska styva. Ofta är den som fäller trädet också ganska styv i den kölden, så det här är betydligt trevligare temperaturer att jobba i, berättar Simosas.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland