Hoppa till huvudinnehåll

Nu eller aldrig för Lindsey Vonn

Lindsey Vonn är förhandsfavorit i störtloppet i VM.
Lindsey Vonn vill ta USA;s första VM-guld på hemmapaln sedan 1989. Lindsey Vonn är förhandsfavorit i störtloppet i VM. Bild: AFP / Lehtikuva alpina vm 2015

Lindsey Vonn inledde hemma-VM i Vail/Beaver Creek med en tredje plats i super-G. Ska hon ta karriärens tredje VM-guld så är det nu eller aldrig som gäller för amerikanskan i störtloppet.

Förutsättningar: Största delen av deltagarna har en tävling (super-G) och två träningsåk bakom sig i Raptor-pisten. Väderprognosen lovar solsken från en klarblå himmel vilket minimerar möjligheterna för skrällar. Banan i tisdagens super-G förkortades på grund av hård vind och så nu får vi med största sannolikhet se den spektakulära störtloppspisten i sin helhet.

Håll koll på: Lindsey Vonn som startar som sista dam i den heta startgruppen med nummer 22. Ska det bli ett guld för Tiger Woods flickvän så är det nu det skall tas. Trots att hon under sin långa och framgångsrika karriär stått fem gånger på prispallen i slalom i världscupen så är den senaste top-3 placeringen från 2009 i Levi. Med det sagt så är guldchanserna i måndagens superkombination rätt så små. Förhandsfavoriterna är ganska långt de samma som i super-G-tävlingen, det vill säga Vonn, Anne Fenninger, Lara Gut, Tina Maze och Tina Weirather.

Visste du att: Schweiz har inte vunnit ett VM-guld på damsidan sedan 2001 då Sonja Nef var snabbast i storslalomen i St.Anton och att den senaste guldmedaljen i störtlopp härstammar från 1989. Får se hur mycket extra stress Lara Gut tar över dessa små statistikgodbitar.

Referentens tips: Tredje gången gillt för undertecknad. Gut nej, Jansrud nix, Vonn, varför inte? Tina Maze tar en medalj men lyckas inte denna gång slå Lindsey Vonn. Svenskarna håller tummarna för Kajsa Kling och är de rätt riktade så kan det bli en placering i top-5. Anna Fenninger är tvåa i störtloppscupen och kommer att ta sin andra medalj i detta VM.

Damernas störtlopp med start klockan ca 19.50 i TV2.

Svenskt referat: Kristian Karlsson, på finska Nina Vanhatalo tillsammans med Kalle Palander.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport