Hoppa till huvudinnehåll

Ny undersökning: Äldre nöjda med sina liv - få ensamma

Flera åldringar behöver hemvård för att kunna bo hemma.
Flera åldringar behöver hemvård för att kunna bo hemma. Bild: Yle/Sofi Nordmyr dam,hemvårdshjälp,åldringar,äldreomsorg

En ny undersökning av pensionsförsäkringsbolaget Ilmarinen pekar på att ensamhet inte alls är ett stort problem för äldre människor.

Majoriteten av 80-åringarna är nöjda med sina liv. Största delen bor i sina egna hem och klarar av vardagen utan hjälptjänster. Släktingar och vänner samt motion och hobbyer ger de äldre livskraft.

70 procent av de äldre som svarade på Ilmarinens enkät uppgav av de är nöjda med livet. Många känner sig handlingskraftiga och sociala.

En tiondel känner sig ändå ensamma. Den egna hälsan och det allt mer tekniska samhället oroar de äldre.

En femtedel av de äldre uppger att de sysslar med olika hobbyer. 60 procent tillbringar dagarna hemma, där de sköter normala vardagssysslor. Fyra procent säger att dagarna går åt till att samla krafter eller ta igen sig.

Pensionen räcker till för det mesta

Varannan äldre anser att pensionen räcker till väl för dem. En pension på 1 400 euro upplevs vara helt tillräcklig. Sju procent angav dock att de får klara sig på folkpension.

De äldre anser att de är sparsamma och välanpassade till sin inkomstnivå. Många är trots allt oroade över hur pensionen ska räcka till under de kommande fem åren.

Enligt Pensionsskyddscentralen får 80-åringar i medeltal 1 540 euro pension i månaden. Männens pension är i genomsnitt 1 770 euro och kvinnornas 1 380 euro.

Allt som allt känner sig kvinnorna ändå nöjdare, mer aktiva, mer sociala och mer sparsamma än männen.

En tredjedel av de äldre som deltog i undersökningen har använt olika tjänster för att klara av vardagen. Majoriteten förväntar sig att samhället i framtiden erbjuder dem tjänsterna. Ungefär hälften väntar sig hjälp av sina familjer, men en tredjedel är förberedd på att köpa vårdtjänster själv.

500 pensionärer födda år 1935 deltog i undersökningen, som utfördes från oktober till december i fjol.

Ulla Malminen, Yle Uutiset