Hoppa till huvudinnehåll

Snipp, snapp, snut – så var kattsagan slut!

tre katter på garderobstak
tre katter på garderobstak Bild: Yle/Stefan Härus kattdjur

Nu ska Borgåbon med de trettio katterna få hjälp. Borgånejdens djurskyddsförening och stadsveterinären har slagit sina kloka huvuden ihop för att hitta nya hem åt dem.

Det hela började med att Tapio Saukkokangas tog hand om en herrelös katt som visade sig vara dräktig.

Sedan hon fick sina ungar har de halvvilda, delvis inavlade katterna på hans gård ständigt ökat i antal – det här eftersom han inte haft råd att låta kastrera och sterilisera dem.

Fallet med Saukkokangas kattproblem väckte mycket debatt på Yle Östnylands webb. Fastän han gärna ville att Borgåborna skulle komma och ge åtminstone en del av katterna nya hem var det ingen som hörde av sig.

Men nu verkar det hela ordna upp sig.

– Veterinären ska komma och hämta bort alla katter. Jag tror det är bäst så, säger Saukkokangas.

Djurskyddsföreningen hjälper

Sekreterare Taija Lukin vid Borgånejdens djurskyddsförening berättar att de har lovat hjälpa stadsveterinären med att ta fast och transportera bort katterna under nästa vecka. Djurskyddsföreningen har hand om katthuset i Tolkis.

Katterna kommer sedan att föras till veterinärmottagningen i Näse för kontroll. Därefter får åtminstone en del av dem förhoppningsvis nya hem.

– Vi har erbjudit oss att ta emot några av de mer tamare katterna som går att omplaceras. Några privatpersoner har också kontaktat veterinären och sagt att de är intresserade av att ge nya hem åt några av katterna, säger Lukin.

Själv kommer Tapio Saukkokangas att behålla en av de trettio katterna efter att den har kastrerats.

De katter som är i värst skick eller som inte går att omplacera kommer antagligen att avlivas.

Läs också:
"Det är inget bra kattliv"
300 euro på kattmat – i månaden!

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland