Hoppa till huvudinnehåll

Unga använder allt mera droger i Östnyland

Kannabis-planta på fönsterbräda
Hemmaodling är ett problem för polisen Kannabis-planta på fönsterbräda Bild: Yle/Tiina Karjalainen kannabis-odling

- Vi undersökte vilka mängder cannabis de unga använder mellan åren 2010-2013 och kom fram till att det skett en dramatisk ökning i synnerhet bland unga i årskurs 8-9 och gymnasiernas årskurs 1-2, berättar Marianne Korpi sjukskötare inom missbrukarvården.

Under fredagen ordnades en stor konferens på Haiko gård i Borgå där östra Nylands social- och hälsovård dryftades ur olika synvinklar. Ett ämne var droger och missbruk.

Statistik från år 2014

Borgå :

Grov narkotikarelaterad brottslighet : 3
Narkotikarelaterad brottslighet : 40
Användning av droger : 155

Sibbo :

Grov narkotikarelaterad brottslighet : 1
Narkotikarelaterad brottslighet : 18
Användning av droger : 22

Lovisa :

Grov narkotikarelaterad brottslighet : 0
Narkotikarelaterad brottslighet : 11
Användning av droger : 25

Äldre konstapel Janne Levälampi föreläser om ungas drogmissbruk
Janne Levälampi föreläser om droger Äldre konstapel Janne Levälampi föreläser om ungas drogmissbruk Bild: Yle / Mathias Gustafsson drogpolis

Problematisk statistik

- Det är förstås alltid problematiskt med statistik, säger Janne Levälampi, äldre konstapel vid Borgåpolisen. Då när vi gör specialrazzior tenderar mängden öka, förklarar han. Ett stort problem är att försäljningen flyttat från parkeringshallarna till nätet, fortsätter han. Det är svårare att komma in på roten av det onda, säger Levälampi.

- Sen finns det ju fall som väcker vår uppmärksamhet, berättar Janne Levälampi. Vår patrull mötte en kille som körde bil med solglasögon på sig mitt i natten. Det visade sig att han gick på amfetamin och då hans pupiller var så utvidgade klarade hans ögon inte av ens gatubelysningens sken, säger han.

Cannabis toppar listan

Det är cannabis som används mest av drogerna i Östnyland. Det är en drog som dessvärre odlas hemma och då har vi poliser svårare att komma åt användningen och försäljningen.
Även amfetamin och metamfetamin påträffas med jämna mellanrum av polisen. Den syntetiska kannabisen har inte påträffats i regionen än så länge.

- Men det är förstås så att vi poliser är de sista som får veta vilka droger som rör sig på gatorna, säger Janne Levälampi. Men det kan jag säga att jehova, drogen som skördade offer år 2011 bland de unga i Östnyland inte har påträffats på senare tid, fortsätter han.

En annan drog som påträffas ofta bland missbrukarna är gamma. Orsaken är att det finns en handfull aktiva distributörer som för ut ämnet till gatorna.

- Det verkar bli paus bara då när killarna sitter inne, berättar äldre konstapel Janne Levälampi.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland