Hoppa till huvudinnehåll

Välkommen till Kakkmaddafakkaparken

Ett gäng som dansar i en gymnastiksal.
Videon till Kakkmaddafakkas låt Restless är ett konstverk i sig. Ett gäng som dansar i en gymnastiksal. Bild: Skärmdump kakkmaddafakka

Axel Vindenes, frontman i norska Kakkmaddafakka, älskar dialekter och finsk bastu. Han åkte direkt från flygfältet till bastun i Helsingfors och efter det fick han träffa en äkta finlandssvensk. Det blev en bra början på Kakkmaddafakkas turné i Finland.

För ett tag sedan utdelades Bergen Priset åt stadens egna söner, Kakkmaddafakka. Axel Vindenes tycker att det är synd att man måste vara död för att få en gata, park eller en skvär döpt efter sig.

- Ja vi hade gärna tagit emot en Kakkmaddafakkapark till exempel, men en sådan kommer det knappast att finnas förrän vi alla dött bort. Samma gäller säkert även den norska schackspelaren Magnus Carlsen. Han är bäst i världen just nu och han borde ha rätt att få sitta i sin egna park, men antagligen får han inte det.

Ingen gangstarap

- Vi blir såklart ofta misstagna för att vara gangstarap eller punkrock då vi valt ett så idiotiskt namn. Men det får vi leva med.

Kakkmaddafakka spelade före spelningen på Tavastia för första gången någonsin några nya låtar live. Bandet avbröt sin inspelning av sitt följande album, eftersom de tar sig an en tre spelningar lång turné i Finland.

- Jag och min bror (Pål, gitarr) besökte faktiskt Helsingfors med våra flickvänner redan för tre veckor sedan för att njuta av äkta finsk bastu. Jag har en vedbastu hemma men inget vinner en äkta finsk bastu. Det första vi gjorde när vi anlände till Helsingfors på denna turné var att basta i ett par timmar. Jag är en bastuentusiast, fast jämfört med er finnar är jag knappast det.

Kakkmaddafakka spelar på Klubi i Åbo 6.2 och på Klubi i Tammerfos 7.2.