Hoppa till huvudinnehåll

VFD: Föredragande i Närpesfallet var inte jävig

Rättssal
Arkivbild. Rättssal Bild: Yle/Roger Källman vittne

Den som beredde ärendet om Närpes tvåspråkighet i Vasa förvaltningsdomstol var inte jävig. Det anser domstolens sektionsordförande Jaakko Kellosalo.

Föredragandens far är kommunstyrelsens ordförande i Korsnäs - medan ärendet handlade om Närpes.

- Jag kan inte se någon anknytning. Vilken fördel kunde Korsnäs kommun eller dess kommunstyrelse ha av ett ärende som gäller Närpes tvåspråkighet. Det kan jag inte begripa, säger Jaakko Kellosalo.

I ett besvär till Högsta förvaltningsdomstolen vill sju Närpesbor utreda om handläggaren var jävig när hon beredde besväret mot Närpes stads beslut att bli tvåspråkig.

Besväret grundar sig på att Korsnäs tog ett liknande beslut som Närpes att ansöka om tvåspråkighet.

Ingen besvärade sig mot beslutet i Korsnäs och förvaltningsdomstolens beslut i Närpesfrågan spelade därför ingen roll för just Korsnäs möjligheter att bli tvåspråkig. Förvaltningsdomstolen gav också sitt utslag efter att besvärstiden löpt ut för Korsnäs del.

Bedömdes som brådskande

De ändringssökande förundrar sig över att ärendet avgjordes så snabbt. Precis som förfarandet är i Högsta förvaltningsdomstolen kan även de lägre förvaltningsdomstolarna prioritera ett ärende om det anses vara brådskande.

I det här fallet ansåg sektionsordförande Kellosalo att ärendet var brådskande.

- I det här ärendet var det fråga om en summa på 2,1 miljoner euro som Närpes skulle gå miste om årligen, säger Kellosalo.

Det som också gjorde att ärendet brådskade var att det var avgörande för hela kommunen och dess invånare om kommunen i framtiden kommer att vara tvåspråkig, motiverar Kellosalo.

Det är förvaltningsdomstolens sektionsordförande eller överdomare som kan avgöra när ett mål är brådskande.

Närpes ska höras

Den 22 december förkastade Vasa förvaltningsdomstol besväret och den 26 januari fick HFD besväret på sitt bord.

Det nu Högsta förvaltningsdomstolen som ska avgöra frågan om jäv, samt det övriga som de ändringssökande var missnöjda med i förvaltningsdomstolens beslut.

I tisdags skickade HFD ut en begäran om hörande till Närpes stad. Handläggningstiden i HFD är i medeltal drygt 11 månader.

Läs också:
Närpesbesvär vill granska jäv
Besväret mot Närpes tvåspråkighet avslogs
Språkfrågan i Närpes till Högsta förvaltningsdomstolen
Redo dra tillbaka besvär mot tvåspråkighet

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten