Hoppa till huvudinnehåll

Vinterns succégren - kolla in träningsbilderna!

Alina Strömberg och Jesse Salmi
Alina Strömberg och Jesse Salmi Bild: Yle alina strömberg

Stavhoppet har kommit att bli friidrottsvinterns verkliga succégren, på bred front. I synnerhet på juniorsidan. Finländskt stavhopp har just nu ett tiotal unga hoppare bland de allra bästa i Europa och världen i sina åldersklasser - och flera av dem är rentav världsettor eller -tvåor.

I stav gäller det att lära sig hoppa bra redan tidigt, att helst vara relativt skicklig redan som väldigt ung. De allra flesta av dagens världsstjärnor har tagit till sig tekniken redan som unga juniorer.

Sportmagasinet har träffat de bästa av Finlands riktigt unga stavlöften. Stavhopp är svårt - och kul.

Så här ser det ut när Vandatjejen Saga Andersson, Esbo IF (fyller 15 år i mars, 390 redan) tillsammans med sin pappa och tränare Björn (själv 543 i tiden) jobbar på i Sportkvarnen i Helsingfors.

Läs också: Superlöftet hoppade rekord igen

Och så här fascinerar Alina Strömberg, Larsmo IF (blir 16 år i mars, 381 i vinter) och Jesse Salmi, Vaasan Vasama (fyller 17 i mars, 501 i somras) omgivningen i Botniahallen i Korsholm. Alla tre stavlöften i det kommande Sportmagasinet firar födelsedag sista veckan i mars och är alltså entusiastiska och sociala vädurar. Tränare för Alina och Jesse är givetvis Vasatraktens stavguru Mikael Westö (rekord 550)...

Sportmagasinet ti 10.2 kl.21 i Yle Fem