Hoppa till huvudinnehåll

Det jäser inom Tullen

Antti Hartikainen, Tullens generaldirektör
Antti Hartikainen kritiseras Antti Hartikainen, Tullens generaldirektör Bild: Lehtikuva antti hartikainen

Tullens tillförordnade generaldirektör Leo Nissinen riktar skarp kritik mot den tjänstledige generaldirektören Antti Hartikainen.

I ett brev till Finansministeriet den 30 januari skriver Nissinen att Hartikainen inte besitter den omdömesförmåga som krävs av en ledande tjänsteman.

Hartikainen har med sitt beteende åsamkat Tullen dåligt rykte som myndighet, skriver Nissinen. Både inom Tullen och bland medborgarna har förtroendet för Hartikainen försvunnit helt och hållet, konstaterar han.

En person i ledande ställning borde vara ett föredöme för andra

En person i ledande ställning borde vara ett föredöme för andra. I stället har Hartikainen i offentligheten kritiserat sitt eget verk och dess tjänstemän, skriver Nissinen i brevet som Yle kommit över.

Försökte fixa jobb åt hustrun

Rabaldret kring generaldirektör Hartikainen började i höstas då han beskylldes för att ha försökt påverka sin hustrus möjligheter att få anställning inom Tullen.

Nissinen ser det inte möjligt att Hartikainen återgår till posten som generaldirektör för Tullen efter förtroendekrisen.

Leo Nissinen bekräftar för Yle att han skickat brevet, men vill inte kommentera det. Antti Hartikainen säger för sin del att inrikesminister Päivi Räsänen har den information hon behöver för att fatta beslut om huruvida han kan fortsätta som tullens högsta chef.

Hartikainen är för närvarande i Tunisien, där han leder en EU-operation. Han tillbakavisade redan i höstas de beskyllningar som riktats mot honom.