Hoppa till huvudinnehåll

Färgläggning för vuxna är som balsam för själen

Maria Ljungeld gör färgläggningsbilder för vuxna.
Maria Ljungeld gör färgläggningsbilder för vuxna. Bild: Yle / Hannah Norrena maria ljungeld

Det är inte bara barn och unga som blir glada och harmoniska av att färglägga bilder. Maria Ljungeld har tecknat färgläggningsbilder för vuxna som en del av hennes eget välbefinnande sedan hennes dotter var nyfödd.

Maria Ljungelds började teckna färgläggningsbilder då hennes dotter var baby och hon behövde något att sysselsätta sig med under de få lediga stunder som småbarnslivet erbjuder. För henne har det inneburit ett andningshål i den stressiga vardagen som ger utlopp för hennes kreativitet och intresse för det estetiska.

- Det började med att jag själv hade en önskan om att börja färglägga och då jag kollade runt på nätet efter bilder var det inte riktigt något som fastnade så då började jag rita själv. Sen då jag ritat bilderna var jag dock redan så bekant med bilderna att jag inte var så tänd på att färglägga dem själv så då tänkte jag att kanske andra har lust att göra det istället och det blev starten till min hemsida.

Maria Ljungeld gör färgläggningsbilder för vuxna.
Maria Ljungeld tecknade en färgläggningsbild till Radio Vegas lyssnare. Maria Ljungeld gör färgläggningsbilder för vuxna. Bild: Maria Ljungeld maria ljungeld

På sin hemsida Blackwhitemustard.com har Maria publicerat tio färgläggningsbilder som är gratis att ladda ned och färglägga för den som känner sig manad. Varifrån kommer teman till bilderna?

- Det är inte alltid som jag ens själv vet vad som kommer att hända då jag fattar tuschpennan men ibland har jag en vision. Idéerna kommer ofta på mina vagnpromenader då jag ser olika saker som sedan ger mig inspiration till en ny teckning.

Tecknandet är meditativt

För Maria är tecknandet meditativt och ett sätt att uttrycka sig. Då hon börjar rita eller färglägga tänker hon bara på det och tränar sig själv i att fokusera och koncentrera sig på en sak, något som kan vara knepigt för många i vår hektiska värld med alla dess intryck.

Det är inte så enkelt som det låter att bara sätta sig ner och rita men sen då man lyckas är det ju fint, det väcker kreativiteten och man mår bra

- Jag tror att det kan vara svårt för ganska många, det är inte så enkelt som det låter att bara sätta sig ner och rita men sen då man lyckas är det ju fint, det väcker kreativiteten och man mår bra.

Att färgläggning har en lugnande effekt på psyket är inget nytt under solen. Psykologen Carl Jung använde redan i början av 1900-talet färgläggning som en del av terapi då det är ett sätt att komma i kontakt med sina känslor och man t.ex. kan analysera vilka färger man spontant använder.

- Även för mig är det meditativt och jag lär saker som mig själv. Bilderna är Mandala-formade, d.v.s. allt upprepar sig fyra gånger. Mina misstag syns på bilderna men det är helt okej, jag har försökt börja släppa taget om min egen perfektionism.

Framtidsplaner?

- Mitt delmål är att kunna göra en väggkalender för 2016 med bilder som folk får färglägga själv och vinsten av försäljningen skulle gå till välgörande ändamål. Sedan skulle jag såklart gärna vilja utveckla detta och i framtiden göra riktiga målarböcker.

Maria Ljungeld gästade Lördax-studion 7 februari 2015 och intervjuades av Hannah Norrena och Jukka Isojoki. Hennes bilder kan avgiftsfritt laddas ned HÄR.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

 • Första veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Första veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

 • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

  Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

  Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

 • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

  Använd hela blomkålen på två nya sätt.

  Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

 • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

  Krisp förenas med krämighet i matklassiker

  Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

 • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

 • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

 • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

  xxx

  Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

 • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.